Sürgüne Göç, Soykırıma Katliam Diyenler ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Nisan 2024 - 00:04

Sürgüne Göç, Soykırıma Katliam Diyenler !

Sürgüne Göç, Soykırıma Katliam Diyenler !
Son Güncelleme :

12 Aralık 2018 - 22:48

Atalarının yurdunu, vatanını, evini, toprağını, tüm yakınlarını, sevdiklerini bırakıp yüzlerce, binlerce kilometre uzaktaki bilinmeyene gitmeye göç denmez. Kendilerini Sırp, Karadağlı sananlar. 200 Yıllık bir zaman zarfında komşu bir halkın diğer bir komşu halka karşı belirli aralıklarla ve her fırsatta yaptığı katliamlara katliam denmez, soykırım denir.

Historija genocid nad Bošnjaka / Boşnaklara yapılan soykırım tarihi

JEDENAEST GENOCIDA NAD BOSNJACIMA / BOŞNAKLARA YAPILAN 11 SOYKIRIM

Zlocini genocida nad Bosnjacima na balkanskom prostoru dio su njihove historije. Oni traju preko tri stoljeca, a porijeklom su i sa istoka i zapada, zavisno od toga o kojem se historijskom periodu radu. Uzroci genocida nad Bosnjacima su u nacelu, ideoloski, ali iza toga stajali su i drugi, prije svega borba za teritorije ( tlo ) “ kako su nacisti govorili borba za zivotni prostor – lebensraum “ , te unistenje naroda. Zlocini genocida imaju svoj historijski kontinuitet jos od druge polovine 17. stoljeca.Oni su pored genocidnih radnji mletackih i austrijskih trupa uglavnom rezultat kontinuirane srpske i crnogorske politike od pocetka 17. stoljeca pa sve do danas.Naime fizicko, duhovno istrebljenje i unistenje koje su srbi i crnogorci vrsili nad Bosnjacima Balkana motivirano je srpskom genocidnom ideologijom utemeljenoj na: Kosovskom mitu, Njegosevoj istrazi poturica, te lazima i politickoj propagandi.Ta ideologija razradjena je u Njegosevom “ Gorskom vijencu ”, Garasaninovom “ Nacertaniju ” iz 1844. Takodje potrebni motivi su uzeti iz “ Jezickog nacionalizma “ Vuka Karadzica i vjerske doktrine srpske pravoslavne crkve.


Pored gore navedenih zlocinackih programa, ” Programski dokumenti ” Stevana Moljevica od 30. juna 1941, cetnickog ideologa Draze Mihailovica, zakjluci cetnicke konferencije u selu Sahovicima 1943. i poslednji ” memorandum ” SANU-a dali su okvir ovoj zlocinackoj konstrukciji. Historiografski, filozofski i knjizevni radovi Vase Cubrilovica, Dobrice Cosica, MiloradaEkmecica, Vojislava Djuretica, Vasilija Krestica, Mihajila Markovica i drugih zaokruzili su ovu tvorevinu, dajuci intelektualnu i duhovnu osnovu ovoj genocidnoj politici.Poslednji genocid koji je izvrsen nad Bosnjacima ( 1992 – 1995 ) od strane Srbije i Crne Gore bio je isplaniran od: vojnog vrha SFRJ, drzavnog rukovodstva Srbije, srbijanske opozicije, srpske pravoslavne crkve, MUP-Srbije, SANU-a, kao i odgovarajucih snaga iz Crne Gore. U svim velikosrpskim planovima i cetnickim genocidnim programskim dokumentima navodi se da je stvaranje i organiziranje homogene Srbije ( etnicki ciste srpske drzave ) koja ce obuhvatati “ celo etnicko podrucje na kome Srbi zive ” prva i osnovna duznost “svih” Srba.

PRVI GENOCID

Prvi genocid nad Bosnjacima dogadja se tokom i poslije Velikog – beckog rata izmedjuturske i austro – ugarske carevine. Posto su Turci u tom ratu izgubili sve posjede i vlast u Madjarskoj, Slavoniji, Lici, Krbavi, Dalmaciji, Boki-kotorskoj, svi Muslimani-Bosnjaci koji se iz ovih krajeva i zemalja nisu pravovremeno uspeli povuci u Bosnu i druge krajeve juzno od Save i Dunava bili su pobijeni, protjerani, asimilirani ili prisilno prevedeni u kriscanstvo. Svi kulturni i sakralni objekti su unisteni a materijalna bogatstva oduzeta i opljackana. O prvom genocidu precizni i jasni dokazi o pokrstavanju postoje u franjevackim arhivama u Dalmaciji, Lici i Slavoniji. Da su Bosnjaci zivjeli na ovim prostorima danas jedino podsjecaju razliciti toponimi i prezimena. Za prvi genocid najvaznije je reci da su ratovali Turska i Austro-ugarska a stradali su Bosnjaci.

DRUGI GENOCID

Drugi genocid nad Muslimanima – Bosnjacima dogadja se na Badnje vece 1711. godine.Te noci je sprovedena tzv. „ istraga poturica“. Tada je ubijeno oko 1000 Muslimana koji Su zivjeli na prostoru “ Stare Crne Gore “ – koja je imala cetiri nahije sa sjedistem na Cetinju. Strateg, idejni promotor i agens drugog genocida bila je pravoslavna crkva.Ova tvrdnja je tacna zato sto je Badnje vece najveci kriscanski praznik i sto je istragu poturica ”opjevao” i dokumentovao crkveni dostojanstvenik i pjesnik P.P.Njegos u Gorskom vijencu.On je time pruzio epsku podlogu i paradigmu za sve buduce genocide nad Muslimanima Srbije, Sandzaka, Crne Gore i BiH. Svi motivi za genocid opjevani su u Gorskom vijencu, pa tako vjersku mrznju prema Muslimanima Njegos je iskazao i rasplamsao rijecima: ”Odza rice na ravnom Cetinju – zaudara zemlja Mu’amedom ” ! ! !


TRECI GENOCIDT

reci genocid nad Bosnjacima dogadja se izmedju 1804-1820 godine kao posledica Prvog i Drugog srpskog ustanka.Ovaj genocid srpski istoricar i diplomata Stojan Novakovic oznacava kao ”generalno trebljenje Turaka-Muslimana iz naroda”. Pored pravoslavne crkve koja od drugog genocida igra kljucnu ulogu, u trecem genocidu nad Muslimanima njoj se pridruzuju historicari, politicari i pjesnici poput Njegosa.

CETVRTI GENOCID

Cetvrti genocid nad Bosnjacima dogadja se izmedju 1830-

YORUM YAP