Srebrenica Anneleri Belgeseli Başlıyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 18:03

Srebrenica Anneleri Belgeseli Başlıyor

Srebrenica Anneleri Belgeseli Başlıyor
Son Güncelleme :

25 Ocak 2016 - 7:47

“Üç Yol” filminden sonra “Srebrenitsa Anneleri” şimdi de yeni bir Belgesel dizisi ile TRT Belgesel ekranlarında
 
Yönetmen Faysal  Soysal,  daha  evvel  de  bir  Srebrenitsa  annesi olan Hatice Mehmedovic’in hikayesini   ” Üç    Yol”    filminde    kurmaca    olarak    anlatmıştı.    Ardından    bizzat Srebrenitsa’ya giderek tanıştığı annelerin acı dolu hikayelerini bizzat kendi dillerinden dinledi ve ciddi anlamda etkilendi. Sonra da bu belgesel dizisini yapmaya karar verdi. Her çarşamba akşamı TRT Belgesel’de yayınlacak olan dizinin her bölümünde farklı bir Srebrenitsa Annesinin hikayesi işleniyor. 
 
11 Temmuz 1995 Sırbistan Ordusu Ratko Mladic komutasındaki ordu, Birleşmiş Milletler,  Hollanda  Askerliği  Birliğinin  koruması  altındaki  Potoçari’ye  girdi.  BM askerlerini  esir  alarak  bütün  Srebrenitsa’yı  ele  geçirdi.  Aynı  günün  akşamında BM  Potoçari  kampındaki  kadınlar  ve  küçük çocuklar  otobüslere  ve  kamyonlara bindirilerek  Srebrenitsa’dan  sürüldüler.  Sırp  Askerleri,  dünyanın  gözü  önünde Müslüman erkekleri esir edip 10 gün boyunca günde yaklaşık 1500-2000 müslüman erkeği genç-yaşlı-hasta demeden türlü, işkenceler, eziyetler ve  tecavüzlerle katlettiler.  Yıllar  sonra  toplu  mezarlar  açıldıkça  ve  DNA  analizleri  sonuçlarıortaya  çıkınca  nasıl  bir  soykırımın  yapıldığı  ve   üç  nesilden  aile  fertlerinin  planlı bir şekilde  yok  edildiği  ortaya  çıktı.  BM  askerleri  kontrolünde  ve  demokrasi havarisi  Avrupa  ve  ABD’nin  bilgisine  rağmen  böyle  bir  soykırımın  21.  yüzyılda olması  akla  sadece  Hristiyan  birliğinin  Avrupa’da  Müslüman  bir  çoğunluk  ve Aliya’nın söylemindeki Müslüman Bosna Devletini kabul etmek istemediklerinin işareti  oldu.  2010  yılındaki  ilk  cenaze  merasiminde  8372  müslüman  erkeğin cesedi Potoçari kampı karşısındaki şehitliğe defnedildi. O tarihten sonra sürülen anneler ve kadınlar yavaş yavaş zorluklarla da olsa ailelerinin mezarlarına yakın olmak için Srebrenitsa’ya geri dönmeye başladılar.
 
Bu  belgesel  Srebrenitsa  Anneleri’nin  yıllar  sonraki  bu  geri  dönüş  sürecini,  yakınlarını bulma gayretlerini ve toplamda Müslüman Srebrenitsa’nın yeniden inşası umudunu, annelerin tecrübe ve acılarını görselleştirmeye çalışarak ele alıyor. 

YORUM YAP