Saraybosna'nın 'Nezaket Sembolü' » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 17:14

Saraybosna’nın ‘Nezaket Sembolü’

Saraybosna’nın ‘Nezaket Sembolü’
Son Güncelleme :

26 Mart 2017 - 20:48

Zeynep Işıl Hamziç Boşnak Medya

Saraybosna’da Osmanlı çarşısı Başçarşı’da bulunan tarihi Tabaçki (Tabakçı) Mescidi, bugün şehirdeki Müslümanların toplandığı en önemli ibadethanelerden biri olarak hizmet veriyor

Peki şehrin kalbinde mütevazı boyutları ile dikkat çeken tarihi ‘Tabaçki’ mescidi ismini nereden alıyor?

Tabaçki Mescidi, 1591’de Saraybosna’da geçimini deri tabaklama ile sağlayan esnafın ihtiyacı üzerine inşa edilmişti. 

Osmanlı döneminde Bosnalı tabakçılar, deri işleme sürecinde üzerlerine sinen ağır koku nedeniyle başka camilere girmek ve buradaki cemaati rahatsız etmekten çekindikleri için çözümü hususi bir mescid inşa edilmesinde bulmuşlardı.Bundan dolayıda Bosna’nın “Nezaket Sembolü” olarak kabul edilir.

Aliya İzetbegoviç’in Toplantı Yeri

Kısmen de olsa günümüze ulaşan nadide Osmanlı eserlerinden biri olan Tabaçki Mescid, Boşnak Lider Aliya İzetbegoviç liderliğinde ‘Genç Müslümanlar’ adlı grubun bünyesindeki genç münevverlerin toplantılarına da ev sahipliği yapmış olması nedeniyle öne çıkıyor.  

Bu nedenle 1992’de Bosna Hersek’te savaşın başladığı dönemde Sırp kuvvetlerinin ilk hedeflerinden biri olan ve tamamen yakılan ibadethane, savaştan sonra kısmen yenilendi.

Mescit en büyük hasarı 1697’de aldı

1561 yılında inşa edilen mescidin, “Crtavacka” ya da “Osman Efendi” isimleriyle de bilinmekte.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde de bahsi geçen mescidin, tarih boyunca birçok kez yakıldığını aktaran İslam medeniyet uzmanı Ljubovic, mescidin en büyük hasarı ise 1697 yılında Savoy Prensi Eugene’nin komutasında gerçekleşen ve şehri yakıp kül eden baskın sırasında gördüğünü ifade etti.

Ljubovic, mescidin daha sonra Mehmed Buric ve Salih Smajlagic tarafından onarıldığını belirterek, “Tabakçı Mescidi, deri işi ile uğraşan esnafın namaz kıldığı bir yerdi. Tabaklama işi ile uğraşanlar, abdest almalarına rağmen etrafa ağır bir koku yayardı. Onlar da diğer camilerdeki insanları rahatsız etmemek adına burada namaz kılardı.” dedi.

Kaynak:Zambak.ba

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN