Saraybosnadan Acı Haber » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 04:09

Saraybosnadan Acı Haber

Saraybosnadan Acı Haber
Son Güncelleme :

11 Aralık 2023 - 23:03

SARAYBOSNA’DAN ACI HABER; ÜNLÜ (SOSYAL) PSİKOLOG PROF. DR. İSMET DİZDAREVİÇ HAYATINI KAYBETTİ.
 
Prof. Dr. İsmet Dizdareviç Bosna Hersek’teki ilk psikolojik bilimler doktoruydu. Bir psikolog olarak Bosna Hersek’te akademik bir disiplin olarak psikolojinin kurucusu, öğrencilerin favori hocası, saygın bir bilim insanı ve sayısız kitabın saygın yazarıydı.
“Bosna’nın hala savaşın sonuçlarıyla yaşadığı tezini savunmuş ve bu konuda çaılşmalar da yapmış olan Sosyal Psikolog Prof. Dizdareviç, aynı zamanda Kanada Soykırım Araştırma Enstitüsü Uluslararası Uzman Ekibi üyesi idi
 
1958 yılında Belgrad Felsefe Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde psikoloji eğitimini tamamladı. 1978 yılında Saraybosna Felsefe Fakültesi’nde Yaratıcı yeteneklerin öğrencilerin sosyal davranışları üzerindeki etkisi başlıklı doktora tezini savundu.
1961’den beri Saraybosna Felsefe Fakültesi’nde çalıştı. 1961’de asistan, 1978’de yardımcı doçent, 1980’de doçent, 1987’de profesör seçildi.
 
Genel Psikoloji ve Kişilik Psikolojisi konularını öğretti. Prof. Dr. İsmet Dizdareviç Saraybosna Felsefe Fakültesi Psikoloji Bölümünün kurucusu ve ilk başkanı idi.
Pedagoji Bölümü ile Felsefe ve Sosyoloji Bölümü’nde de ders verdi.Saraybosna Siyasal Bilgiler Fakültesi, Saraybosna Ceza Bilimleri Fakültesi, Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi, Saraybosna İslami İlimler Fakültesi’nde ders verdi. ve Mostar’daki “Džemal Bijedić” Üniversitesinin Eğitim Fakültesi’nde. 2004 yılında emekli oldu ve 2005 yılında fahri profesör seçildi.
 
İsmet Dizdarević’in 200’ün üzerinde bilimsel ve mesleki eseri yayınlandı. Porodica i dijete, Odjek, Prosvjetni list, Revija za psihologiju dergilerinin editörlüğünü yaptı.
Bosna Hersek Psikologlar Derneği’nin başkan yardımcısı ve başkanı, Yugoslavya Mesleki Yönlendirme Dernekleri Birliği’nin başkanıydı.
 
1991 yılında “Veselin Masleša” ödülünü ve “Saraybosna Şehri Altı Nisan Ödülünü” almıştı.
RUHU ŞAD OLSUN …
Bir 1 kişi görseli olabilir
 
 
 
 

YORUM YAP