Sancakta Bir Toplu Katliam: Hacet Katliamı » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 07:44

Sancakta Bir Toplu Katliam: Hacet Katliamı

Sancakta Bir Toplu Katliam: Hacet Katliamı
Son Güncelleme :

12 Aralık 2021 - 16:18

Fotoğraf açıklaması yok.

SIRPLARIN SANCAKTA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ EN BÜYÜK KATLİAMLARDAN BİRİ: HACET KATLİAMI

ANCAK BÖLGESİ YENİPAZAR ŞEHRİ BELEDİYE BAŞKANI İLE YARDIMCISI VE 1610 BOŞNAK, KOMÜNİST REJİM (PARTİZANLAR) TARAFINDAN KURŞUNA DİZİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞLERDİ 
 
Düşmanla işbirliği yapmakla suçlanan ancak mahkemeleri yapılmayan Yenipazarlı Boşnaklar, Komünist rejim tarafından çoğunlukla geceleri kurşuna dizilerek öldürüldüler. Halka açık şekilde öldürülenler arasında 21 Ocak 1945’te arkadaşlarıyla birlikte Yenipazar (Novi Pazar) Belediye Başkanı Azif Efendija Hadžiahmetović vardı.
Komünist rejim, Müttefiklerin Novi Pazar’ı bombalamasıyla yaratılan kraterleri (çukurları) toplu bir mezar olarak kullandı. Bu mezarların hiçbiri bugüne kadar keşfedilmemiştir.
Novi Pazar’daki Sandzak Boşnaklarına karşı yapılan soykırımla ilgili belgeler Belgrad’da Merkez Arşiv’de çok sıkı devlet sırrı olarak tutuluyor. Bu belgelere kimse ulaşamıyor. Bu nedenle öldürülen insanların tam sayısı hala bilinmiyor. Çünkü pek çoğunun gece evden alınması sonucu herhangi bir kayıt özellikle tutulmamıştı. Ama belgelere hiç gerek duyulmaksızın halk, neler olup bittiğini çok iyi biliyor ve hala hafızasında tutuyor.
O zaman boş bir alan olan Hacet’in daha sonra yerleşime açılarak şimdilerde üzerinde büyük binaların olduğu bir semtte dönüştürülmüş olması da düşündürücü
Sancak, Yenipazar – Hacet Şehitleri:
Aćif Hadžiahmetović, Ahmet Daca i (njegova dva sina Sulejman i Rizo koji su ubijeni blizu Rožaja), Ramiz Paljevac, Ejup Ljajić, Osman Džanefendić, Tahir Ganić, Hamdo Saračević, Latif Paljevac, Meho Vučelj, Mehmed Ćilerdžić, Redžep Dražanin, Husko Dražanin, Feho Mulić, Feho Mumdžić, Huzeir Skarep, Alija Skarep, Rifo Rugovac, Tahir Rugovac, Abaz Midović, Hakija Zejnelović, Šućo Turković-Krnjojelac, Abaz Grbović, Huso Rašljanin, Muhamed Hamzagić, Ibro Petlača, Ibrahim Rasovac, Neraim Rasovac, Abid Ljajić, Džiba Hudović, Hasib Nikšić, Iso Hrvaćanin, Amir Brunčević, Avdija Dolovac, Hivzo Alibašić, Džemo Gargo; Bu Şehitler 1600 kişiden sadece bir bölümü.
RUHLARI ŞAD OLSUN …
 
KAYNAK: NUSRET SANCAKLI FACEBOOK SAYFASI

YORUM YAP