SANCAKLI BOŞNAKLAR BÜYÜK ENDİŞE İÇERİSİNDE » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 13:40

SANCAKLI BOŞNAKLAR BÜYÜK ENDİŞE İÇERİSİNDE

SANCAKLI BOŞNAKLAR BÜYÜK ENDİŞE İÇERİSİNDE
Son Güncelleme :

07 Ocak 2022 - 22:42

Sancak Boşnak Ulusal Konseyi Başkanı Dr. Jasmina Ćurić, N1 TV kanalına verdiği röportajda İçişleri Bakanlığı güvenlik mensuplarının, içinde Srebrenica ve Vukovar katliamlarının yeniden tekrarlanacağı sözleri geçen düğünde söyledikleri nefret içeren şovence olay şarkı hakkında konuştu. Boşnak Milli Meclisi Başkanı, bu olayın Boşnaklar üzerinde 1990’lardan beri aralıksız süren sürekli baskının bir devamı olduğuna dikkat çekti.
– Devlet kurumlarının bu süreci kovuşturup sonuçlandıracağına inanıyor musunuz?
Priboj’daki son olay, biz Boşnaklar üzerinde 90’lı yıllardan beri devam eden ve durmayan baskının bir devamı niteliğindedir. Sancak Boşnakları üzerinde savaş ve nefretin durmadığı sadece şekil değistirdiği sonucu ortaya çıkıyor. Sancak Boşnakları büyük endişe içerisindeler ve bu durumdan devletin en üst makamının sorumlu olduğuna inanıyoruz.
Normal demokrasilerde, halkın bir kısmını öldürmek için doğrudan bir tehditte bulunulduğunda, olması gereken asgari şey, ilgili bakanın istifa etmesi, hükümetin de bu konuda bir açıklama yapmasıdır. Sadece disiplin soruşturması başlatmak Boşnaklar için aşağılayıcı bir şeydir, Sırbistan’daki demokratik güçlerin seslerini yükselteceğine, Boşnak Ulusal Konseyi ile birlikte haklı iyi niyetlerimize ve Boşnaklarla ilgili sıkıntı ve tartışmalı sorunlarımıza sahip çıkarak katılacağı ve Sırbistan’ın tüm vatandaşlarının yararına olacak biçimde bu sorunu çözeceklerine inanıyoruz.
– Bu disiplin cezası sonuç verir mi?
BNV Sancak Boşnakları Ulusal Konseyi otuz yıldır sorunlara işaret ediyor, problemlerden biri devlet kurumlarına olan güvensizlik. Polis devletin önemli bir parçasıdır ve bu memurların sarfettiği tehditler, Sjenica’nın Srebrenica, Novi Pazar’ın Vukovar olmasını istedikleri yönünde Boşnaklar’a doğrudan bir tehdittir.
Biz 1990’lı yıllardan itibaren hayatın her alanında bazen spor bazen de eğitim alanında tehditler alıyoruz. Bu yıldırmanın sonuçlarını kimse bize tazmin edemez, bu örneklerden sadece biridir.
Söz başka icraat başka. O en derin problemlerden biri ve güvensizlik yaratan şey, emniyet biriminde iş bulamamak ki, neredeyse bu imkansız. Bir departmanda 44 çalışandan sadece dördünün Boşnak çalışan olduğu örneğini sık sık belirtiyorum. Burada ekonomik sebep gibi diğer ayrımcılık biçimleri var. Sancak Sırbistan’ın en az gelişmiş bölgelerinden biri, son 20 yılın en yüksek işsizlik oranının Novi Pazar, Tutin ve Sjenica’da olduğu istatistiklerini takip ederseniz, bunun Sırbistan’ın bu bölümünde özel ekonomik bir ayrımcılık programı olduğunu anlarsınız. Bunun yanısıra altyapı ve beraberindeki tüm yatırım şartları bakımından da handikaplıyız. Bütün bunlar kendimizi ikinci sınıf vatandaş gibi hissetmemize yol açıyor.
– Boşnakların kendi arasında durum nedir?
Boşnaklar siyasi partiler üzerinden taraf belirler. Biz BNV Boşnak Ulusal Konseyi olarak 2018 yılındaki son seçimlerin ardından, ulusal meselelerde uzlaşmaya varmak için sonuçlarımızı birleştirmeye ittifaka çağırdık. Bir şekikle ortam bu tür şeylerin şimdilerde olduğu üzere ulusal meseleler söz konusu olduğunda Boşnakları birleştirmeye doğru götürüyor.
– Savaş çatışmasından bahseden geçmişin ruhları, gerilimler göz önüne alındığında eşit haklar atmosferi nasıl yaratılır?
Sancak’taki Boşnaklar, Sırp komşularıyla çeşitli din ve milliyetlerle çok iyi ilişkiler içinde yaşıyorlar. Sırbistan’daki tüm insanlar, üst düzey hükümet temsilcilerinden gelen bazı mesajlarla aynı fikirde değil. Destek mektupları bize Sırbistan’da demokratik güçler olduğuna dair ümit veriyor, bu onlar için Sırbistan’ın gelişip medeni bir ülke mi olacağı yoksa faşist ideolojiye mi boyun eğeceğinin bir testi. Demokratik eylem için çok fazla potansiyelin olduğuna inanıyoruz ve gelecekteki eylemlerde demokrasi ve AB üyesi olacak adil demokratik bir ülke yolunu izleyeceğimizi umuyoruz.
Türkçeye çeviri: Rıfat Ahmetoğlu
Kaynak: Boşnak Dünyası Facebook hesabı

YORUM YAP