Sancak'ın Güzel Şehri Tutin..( Tanıyalım ve Öğrenelim ) » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 18:44

Sancak’ın Güzel Şehri Tutin..( Tanıyalım ve Öğrenelim )

Sancak’ın Güzel Şehri Tutin..( Tanıyalım ve Öğrenelim )
Son Güncelleme :

16 Ağustos 2016 - 11:54

Tutin (Sırpça: Тутин; Boşnakça: Tutin) Sırbistan’ın güneybatısında, Sancak bölgesindeki bir kasaba ve belediye merkezidir. İdari olarak Şumadiya ve Batı Sırbistan bölgesinin Raşka İlçesi sınırları içinde yer alır.

 

Merkez nüfusu 15 bin.Sancak’ın en fazla köyüne sahip olan ilidir.Nüfusunun yüzde 97’si müslüman olan Tutin’de tam 91 köy var.2011 nüfusuna göre köylerle beraber 25.000 kadar nüfusa sahip.

Tutin her ne kadar il gibi görünse de aslında bildiğimiz yayla.Merkezi tam bir yayla.Karadenizden farkı yok.Suyu ve havası tertemiz bir şehir.Ortalama yükseltisi 1000 m.

Merkezde 5 toplamda 44 camiisi var Tutin’in.İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesi ile de 2016’da,Bursa İznik ile de 2017 yılında  kardeş ilçe oldular.

Osmanlı mirasını en güzel sahiplenen yerlerden biri Tutin.. Halkın geçim kaynakları hayvancılık,süt ürünleri,tarım ve ahşap mobilya.

Tutin Belediye Başkanlığı görevini Şemsudin Kuçeviç yapıyor. Tutin Belediye Başkanı Kuçeviç ve kentin önemli siyasi figürleri Sırbistan’ın baskı ve sindirme politikalarıyla mücadelelerini sürdürüyor. Geçmişte hapis yatan Başkan Kuçeviç, Balkanlar’daki Müslüman nüfusun geleceği konusunda önemli bir mücadele ortaya koyuyor.

Nüfus Yapısı
Halkın büyük çoğunluğu Boşnaklardan oluşmaktadır. Sancak bölgesi Sırbistan ve Karadağ ayrıldıktan sonra coğrafi olarak bölündü. Sancak bölgesinin merkezi olan Yeni Pazar bölünmeden sonra Sancak bölgesinin Sırbistan tarafında kalmıştır.

Tutin Belediyesi sınırları içinde 2011 nüfus sayımı sonuçlarına göre 30.770 kişi yaşamaktadır. Yeni Tutin’in merkez nüfusu ise 9.953’tür.

Eski futbolcu şimdiki Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı Tutin’lidir.

 

TUTİN’LE İLGİLİ TANITIM VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN..

 

http://https://www.youtube.com/results?search_query=tutin

YORUM YAP