Rožaje'nin adı neydi? » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 15:10

Rožaje’nin adı neydi?

Rožaje’nin adı neydi?
Son Güncelleme :

27 Haziran 2017 - 2:26

NAİL PİNDUK  PRİZREN -KOSOVA

 Size Balkanlar’daki en zengin ormanlardan biri olan Karadağ’ın kuzeydoğusunda yer alan Rožaje’yi sunacağız. Rožaje belediyesi, Karadağ’ın kuzeydoğusunda yer alan Sancak,ın doğu kesiminde yer almaktadır. En son verilere göre, 22693 nüfusa sahip olan 432 km karelik bir alanı kaplamaktadır. Şehrin kendisi İbar Nehri kıyısında, 1,600 metre yükseklikte, Mokra Gora, Krstac, Žljeba ve Turjak’ın muhteşem dağlarının yakınında yer almaktadır. Rožaje bölgesindeki arkeolojik alanlar, yeni çağdan önceki dönemden itibaren insan yerleşim yerlerini tanıklık ediyor. Tarihçilere göre İllirya ve Roma dönemlerinden kalma yapıların kalıntıları Rožaje belediyesinin çeşitli yerlerinde bulunur ve en önemli yerleşim yerleri Rožaje’nin aşağı Brezovac Tepesi, Gradina Krstaca Dağı, Bacevac, Toplantılar’daki İlyir yerleşimidir Baska, Bukovica, Otaševo Brdo ve Biševo’daki Lady Peak vb. Rožaje’nin adının kökenine ilişkin birkaç yorum var.

Bir zamanlar, çoğu araştırmacı tarafından desteklenen kent, Rožaje’nin eski surlarına göre isimlendirildi. Fransız seyahat yazarı Ami Bue, Rožaje adını Ganić Karst’ın aşağısında yer alan kireç taşı tıklamalarına göre “boynuz” kelimesinden sitesinde yayınlıyor. Rožaje doğumunun zamanı tam olarak tespit edilememekle birlikte, 1571 yılında bir Osmanlı yazılı kaynağında Rožaje adı altında bir yerleşimin kaydedildiğini, Osmanlı nüfus sayımı sırasında aynı adı taşıyan bir yerleşimin kaydedildiğini güvenilir bir şekilde tespit etmiştir. 1640. Diğer kaynaklara göre, günümüzdeki Rožaje’nin tarihçisi Hamer’e göre 1683’te Rožaje bugünkü varlığını sürdürürken, Duče-paša’yı kurdu.

Osmanlı döneminde kalenin etrafında, Rožaje yerleşiminin bağlantılı olduğu bir yerleşimin adı Ticaretle, tanınmış Türk seyahat yazarları Evlija Çelebi ve Mustafa Hacı Konya’dan bahsedilen bu isim 1912 yılına kadar taşıyor. Ancak eski Ticaretler,in sitesi hakkında farklı görüşler var ve bazı araştırmacılar onu Novi Pazar veya Tutin’e daha fazla bağlamaktadır. Sandžak’ın iki bölümden oluşmasıyla birlikte, 1912’de Rožaje Karadağ’ın bir parçasıdır. Rožaje belediyesi alanı, Balkanlar’daki en zengin ormanlardan biridir.

YORUM YAP