Quebec Bayrağında ki Zambak Sembolü’nün Nedeni » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 18:30

Quebec Bayrağında ki Zambak Sembolü’nün Nedeni

Quebec Bayrağında ki Zambak Sembolü’nün Nedeni
Son Güncelleme :

11 Şubat 2017 - 14:19

Zeynep ışıl Hamziç  Boşnak Medya 

Kanada, resmî olarak 10 eyalete ayrılmış ve bu eyaletlerden en büyüğü olan Quebec   7,6 milyon nüfusa sahip ve dünyanın en büyük ekonomisi olan eyaletler içinde de 20.sıradadır. Bu eyaletin Bosna Zambağını sembol olarak kullanma hikayesinin tarihine baktığımızda,

1608 yılında da Kuzey Amerika’ya ilk gelen Fransız halkı bu bölgeye yerleşmiş  Quebec şehrini kurmuş ancak Fransız sömürge faaliyetlerine ortak olmak isteyen Hollandalı ve İngilizler gözlerini bu topraklara çevirmiş ve Quebec şehrinde İngiliz ve Fransız koloniciler arasında çatışmalar ortaya çıkmış.

1759 yılında ki savaş sonucu Louissiana kenti hariç tüm topraklar İngilizlerin eline geçmiş.

Fransızlar da kimliklerini korumak için tekrar İngilizlerle savaşmaya başlamış bu nedenle de 1759 tarihli savaş Quebec sorununun başlangıcı olarak kabul edilir.

1763 yılında imzalanan Paris ant. ile Fransa Afrika ve Amerika kıtasın da bulunan sömürgelerinin hepsini İngiltere’ye bırakmak zorunda da kalınca İngiliz krallığı böylelikle bu bölgede ki feodal yapıyı kaldırıp İngilizceyi tek resmi dil kabul eder.

1774 yılında bölgedeki Fransız asiller ve din adamları halkın desteğini de almayı başarınca İngilizler Quebec yasasını çıkarmak durumunda kalırlar.

Quebec bölgesi resmen bir ulus olarak tanınmış olsada bu süreçte defalarca Kanada dan ayrı bir yönetim statüsüne kavuşmak adına referanduma gidilip durulmuş halende gidilmektedir.

11 Mayıs 1977 de alınan kararla Quebec Ulusal Bayramı olarak kutlanır.

JE ME SOUVİENS (Hatırlıyorum)

Bu söz Quebec deki bütün trafikteki arabaların plakalarında yazan Je me souviens eyaletinin slogan sözüdür.Tarihte yaşananları asla unutmayacaklarını altını çizerek kullanmaktadırlar.

 

 

QUEBEC BAYRAĞI’NDAKİ ZAMBAK SEMBOLÜ

Quebec Yugoslavya’nın dağılma sürecinde insanlık dışı dram ve Sırp,Hırvat Milliyetçilerinin masum Boşnak halkını srebrenica da ve diğer bölgelerde sistemli olarak katletmesi esnasında Bosna Hersek kurulmadan önce  yukarıda ki bayrağı kullandı.

Bosna Hersek toprakları üzerinde yetişen nadide bitki Lilium  Bosniacum  veya Altın Zambak olarak bilinen özgürlüğün sembolü olmuş bu çiçek Quebec halkının özgürlüğünün de sembolü olmuş Mavi lilium Zambağı ile de bağ kurmuş gibidir.

‘’JE ME SOUVIENS’’ , ”UNUTMA”

”DON’T FORGET SREBRENİTSA ”

 

 

 

Kaynak :IGMAN TV:Hakime Zahiroğlu Özgüven

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN