Prizren’deki Türkçe İlköğretim Okullarında Rekor Düşüş » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 07:44

Prizren’deki Türkçe İlköğretim Okullarında Rekor Düşüş

Prizren’deki Türkçe İlköğretim Okullarında Rekor Düşüş
Son Güncelleme :

05 Eylül 2017 - 0:20

Nail Pinduk  Kosova Prizren

Prizren’deki Türkçe İlköğretim Okullarında Rekor Düşüş

Kosova’da ilk ve orta dereceli okullarda, yaklaşık 3 aylık tatilin ardından yeni eğitim-öğretim yılının ilk ders zili bugün çaldı. Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça dillerinde eğitim verilen Kosova genelinde, ilk ve orta dereceli bin 113 okulda, 28 bin öğretmen ve 420 binin üzerinde öğrenci ders başı yaptı.

Yeni eğitim döneminin ilk ders zilinin çaldığı Kosova’da 30 Bin’e yakın öğrenci ilk kez ders başı yaptı. 2017 – 2018 yeni eğitim döneminin başlamasıyla ilgili mikrofonlarımıza konuşan Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Prizren Eğitim Müdürlüğü’nde Türkçe Eğitim Sorumlusu Ferdi Kovaç, bu yıl eğitimin sorunsuz başladığını ancak ilköğretim de Türkçe öğrenci sayısında bir düşüşün gözlendiğini belirtti. Kovaç, 2016/2017 eğitim döneminde Türkçe ilköğretime 127 öğrenci kaydolurken bu yıl sayının 90’a düştüğünü, Lise eğitimine de 144 öğrenciden 127’ye düştüğünü belirtti.

İlkokul 5 sınıfa kadar ders kitaplarının bakanlık tarafından karşılacağını söyleyen Kovaç, 6 ila 9 sınıf arası öğrencilerin ders kitaplarının diğer yıllarda eğitim gören öğrenciler tarafından temin edilmeye çalışılacağını söyledi. 4 lise de Türkçe eğitimin verildiği Prizren’deki bazı liselerde yeterli Türk öğrenci sayısının olmamasından dolayı kapanma ihtimali sorusuna Kovaç, bu sorunu gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Türk öğrenci sayısının en yüksek olduğu Çiryazi Kardeşler İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Erol Kala da, yeni eğitim dönemi için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi. 1951 yılından bu yana Türk dilinde resmi olarak eğitimin verildiği Kosova’da, Türkçe eğitim ağırlıklı olarak Prizren, Mamuşa, Priştine ve diğer bölgelerde devam etmekte.

GİLAN’DA TÜRK SINIFLARI YİNE BOŞ KALDI

Kosova genelinde 2017-2018 eğitim, öğretim yılında Gilan Musa Zaimi İlk Öğretim Okulu’ndan bu sefer sevindirici haber gelmedi. Şu an itibariyle Musa Zaimi İlköğretim Okulu’nda 1. sınıfa henüz hiçbir öğrenci kayıt yaptırmadı. Geçen yıl 2 öğrencinin kayıt yaptırdığı Türkçe birinci sınıf için umutlar yeşermişti. Ancak bu yıl sevindirici haber gelmedi. Doburçan Nazım Hikmet İlköğretim okulunda ise birinci sınıfa iki öğrenci kayıt oldu. RTK Gilan Muhabiri Orhan Sait, yeni eğitim-öğretim yılının gilan ve Doburçan’dda sorunsuz başladığın bildirdi. Orhan Sait, ilan Musa Zaimi İlköğretim Okulu’nda Türkçe birinci, dördüncü, altıncı, sekizinci ve dokuzuncu sınıflarda eğitim gören öğrenci yok. Okulda toplamda 5 Türk öğrenci eğitim görüyor. Geçen yıl birinci sınıfın açılmadığı Doburçan’da ise Nazım Hikmet İlköğretim Okulu Türkçe birinci sınıfta 2 öğrenci eğitim görecek.

YORUM YAP