MAKEDONYA'NIN MOSTAR'I KIRATOVA'YI TANIYALIM » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 11:24

MAKEDONYA’NIN MOSTAR’I KIRATOVA’YI TANIYALIM

MAKEDONYA’NIN MOSTAR’I KIRATOVA’YI TANIYALIM
Son Güncelleme :

21 Mart 2017 - 13:10

MAKEDONYA’NIN MOSTAR’I

Son yıllarda Türklerin en sık ziyaret ettiği yabancı ülkelerden biri hiç şüphesiz Makedonya’dır. Üsküp, Ohri, Struga, Kalkandelen, Kumanova, Köprülü, Debre ve Resne gibi şehirler hem en çok bilinenler hem de en çok ziyaret edilenlerdir. Özellikle Üsküp ve Ohri sahip oldukları Türk eserleri ve doğal güzellikleri ile Türklerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Ancak Makedonya bir çok gizli hazineye sahiptir. Bunlardan biri Kıratova’dır (Kratovo). Kıratova Makedonya’nın kuzey doğusunda yer alan küçük ancak bir o kadar da güzel bir kasabadır. Sahip olduğu altın, gümüş ve bakır madenleri nedeni ile 1300’lü yıllardan itibaren önemi artan Kıratova Türklerin egemenliğinde de önemini sürdürmüş, Osmanlı İmperatorluğu’nun Avrupa’daki en önemli ikinci darphanesi Kıratova’da yer almıştır. 1689 yılında Avusturya Macaristan İmperatorluğu’nun eline geçen kasaba Üsküp’le aynı kaderi paylaşarak işgalciler tarafından yakılmıştır. Daha sonra tekrar Türklerin eline geçen kasabanın 4500 kişilik nüfusunun en azından yarısı Türklerden oluşmaktaydı. Ancak Kıratova 1912’te Sırbistan Krallığının eline geçince Türk nüfus da göçe zorlanmıştır.
Kıratova’nın sembolik yapıları sahip olduğu taş kulelerdir. Koruma ve depolama amacı ile inşa edilmiş bu kulelerden geçmişte 12 tane varken günümüzde 6 tane kalmıştır. Bunlar Saat Kulesi, Emin Bey Kulesi Simiç Kulesi, Zlatkoviç Kulesi ve Hacı Kostov Kulesidir. 
Kıratova’da depolama veya savunma amacı ile inşa edilmiş kuleler. Aralarında en iyi korunmuş olanı saat kulesi olup içinde bir cafe bulunmaktadır.
 
Kıratova’nın sahip olduğu bir başka değer de köprüleridir. Türk dönemine ve sonraki dönemlere ait köprüler bu küçük kasabanın Makedonya’nın Mostar’ı olarak anılmasının nedenidir. 
Restore edilmiş bir Türk hamamının da bulunduğu Kıratova’nın Makedonya’nın diğer şehirlerinden ayrılmasına neden olan bir diğer özelliği ise sahip olduğu dev ağaçlardır. Karşı Bahçe (Karshi Bavcha) parkında bulunan iki devasa çam ağacının 14 üncü yüzyılda ekildiği düşünülmektedir. 

Kratova’ya ulaşım göreceli olarak kolaydır. Araç ile Kumanova üzerinden gidilen Kıratova Üsküp’e yaklaşık 80 km veya 1 saatlik mesafededir. Makedonya’nın yeşil doğası içinde yer alan Kıratova çok dar küçük alan içinde bir çok doğal ve kültürel güzellikler sunabilecek ender yerlerden biridir. 
Yolunuz Makedonya’dan geçerse Kıratova’yı görmeden geri gelmeyin. 
 
Altında ezildiğinizi hissettiğiniz dev çam ağaçları’da ayrı bir huzur veriyor.
 
 
Kaynak:gizlibalkanlar.blogspot.com.tr
 

YORUM YAP