Kosova : Müslümanların Hakları İhlal Ediliyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 03:37

Kosova : Müslümanların Hakları İhlal Ediliyor

Kosova : Müslümanların Hakları İhlal Ediliyor
Son Güncelleme :

17 Temmuz 2017 - 21:55

NAİL PİNDUK    KOSOVA -Boşnak Medya

Kosova İnsan Hakları ve Özgürlükleri Koruma Kurulu (KMDLNJ), Priştine’nin Dardania semtinde inşaat edilmesi planlanan Merkez Camii’nin yapımına karşı imzaları içeren dilekçenin , Müslüman topluluğunun haklarını ihlal ettiğini değerlendirdi. Önce gün bir grup vatandaş imza toplayarak Priştine’de yeni caminin yapımına karşı çıktı. Priştine Belediyesi ve Kosova İslam Birliği’ne gönderilen imzalı mektupta, caminin proje konsepsiyonu ve mimarisinin , inşa edileceği semtin modern mimari yapısına uygun olmadığı belirtildi. 700 kadar vatandaşın imzalarının yer aldığı dilekçeyle ilgili Priştine’de başlatılan tartışmalar konusunda tepkisini dile getiren KMDLNJ, imzaların toplanmasının yasal olduğunu ancak, Müslüman topluluğunun haklarını ihlal ettiğini niteledi.

KMDLNJ yaptığı yazılı açıklamada, bir grup vatandaşın imzalı dilekçesi ile cami yapımına karşı çıkmasında dini ayrımcılık yapıldığını, Kosovalı olan Arnavut, Türk, Boşnak, Goralı, Roman, Aşkali ve Mısırlılardan oluşan Müslüman topluluğunun haklarının çiğnendiği ve yasa aykırı olmadığı halde bu topluluğunun dini yapıları inşa etme gibi temel haklarının hiçe sayıldığını vurguladı.

Açıklamada, nüfusun yüzde 85’nin Müslüman olduğu Kosova’da, yasal, insani, ahlaki ve mantıka ters düşen cami yapımına karşı vatandaşların imzalarını içeren dilekçe, şimdiye kadar iyi olan dinler arası ilişkilere kötü bir örnek oluşturmaktadır.  İmzaları içeren mektup, dinler arası iyi ilişkiler hizmet etmemektedir ” ifadesine yer verildi. Priştine Belediyesi tarafından 5 yıl inşaat ruhsatı verilmesi beklenen Priştine Merkez Camii’nin, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilmesi bekleniyor.

YORUM YAP