"Karadağ ile Sınır Antlaşmasındaki Hatalar Düzeltilmeli" » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Mayıs 2024 - 08:37

“Karadağ ile Sınır Antlaşmasındaki Hatalar Düzeltilmeli”

“Karadağ ile Sınır Antlaşmasındaki Hatalar Düzeltilmeli”
Son Güncelleme :

10 Eylül 2017 - 10:16

Hazırlayan:Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi tarafından  hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ramus Haradinaj önderliğinde Kosova Cumhuriyeti yeni Hükümeti kuruldu. 

Kosova’nın yeni Başbakanı Ramush Haradinaj’dan ilk açıklamalar geldi ;

Kosova’nın Avrupa Gençliği Kurulu Başkanı Avdullah Hasani ile görüşmesinde Karadağ ile Sınır Anlaşmasında hataların olduğunu ifade etti ve  öncelikle uzun zamandır süre gelen sınır anlaşmazlığındaki hataların düzeltilmesi üzerine çalışacağını ifade etti. 

“Kosova’nın sınırı Çakor ve Kulla’dır” şeklinde konuşan Haradinaj,  bu konuda ülkenin zaman kaybetmesine de ayrıca izin vermeyeceğini belirtti.

Daha öncesinde Kosova’da bağımsız uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından yapılan açıklamada hatırlarsınız ki:

“Kosova toprak kaybediyor” 

“Sırbistan ile gelecekte sınır çizgisinin belirlenmesinin de sorunlar yaratacağını vurguladı.”

Kosova’nı Karadağ ile Sınır Anlaşması’nı reddeden bağımsız uzmanlar grubu, Kosova ile Karadağ arasındaki sınır çizgisiyle ilgili yeni bilimsel delilleri açıkladılar.

Sınır Ekibi: Kosova-Karadağ Sınır çizgisi hatalı !

Kosova – Karadağ arasındaki sınır belirleme çalışmalarında bağımsız uzmanlardan oluşan bir grup yaptıkları çalışmalarda Kosova’nın toprak kaybettiğini, Karadağ’ın ise 70.44 kilometre toprak kazandığını bildirdi.

Bağımsız uzmanlardan Shpejtim Bulliqi Karadağ ile Sınır Anlaşması’nın onaylanması halinde komşu ülkenin yüzölçümünün artmış olacağını söyledi.

“Karadağ 1945 yılından 2015 yılına kadar yüzölçümünün 13.812 km2 olduğunu açıklamıştır. Oysa anlaşmanın imzalanmasından sonra bu ülkenin yüzölçümü 13.882.44 km2 veya daha önceleri açıklandığından 70.44 km daha fazladır.” diye belirten Bulliqi, gerçekleştirdikleri araştırmalara değişik alanlara ait bir grup profesörün de dahil olduğunu açıkladı.

Bu 2 yıllık araştırmalar süresince Karadağ ile sınır çizgisi gerçeğinin ortaya çıkması için olağanüstü bir iş çıkardıklarını kaydeden Bulliqi; Bu çalışmanın herhangi bir siyasi maksat taşımadığını, amaçlarının Karadağ ile sınır çizgisinin hatalı belirlendiğini göstermek olduğunu ifade etti.

“Araştırma, devlet resmi delilleri esasınca sürdürülmüştür.Bu araştırmada Karadağ sınırına dair 861 resmi kamu haritası kullanılmıştır.”dedi.

Kaynak:Boşnak Medya  https://bosnakhaber.com/sinir-ekibi-koso…r-cizgisi-hatali/ ‎

YORUM YAP