Karadağ Bu Haberle Çalkalanıyor !! » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 02:38

Karadağ Bu Haberle Çalkalanıyor !!

Karadağ Bu Haberle Çalkalanıyor !!
Son Güncelleme :

20 Ağustos 2017 - 17:50

Birileri Karadağ Devleti’ni karıştırmak mı istiyor !

Bugünlerde Karadağ Medyasında, 2. Dünya Savaşı Esnasında (1941-1945), Tarihi Belgelere  Göre Karadağ ve Sancakta en büyük savaş ve insanlık suçlarını işlemiş olan Karadağlı Faşist Çetniklerin komutanı Pavle Çurişiç’in heykelinin dikilmesi polemiği yaşanıyor !

Kim bu Pavle Curişiç ?

Bu sorunun cevabı basit: Kendisi Bosna Savaşı Kasapları olan Miloşeviç, Karaciç ve Mladiç’in fikir ve manevi babaları olup büyük bir canidir. Unutmayınız ki Bosna kasaplarının her üçü de Karadağlı çetniklerdir !

Bakınız 2.Dünysa Savaşı Uzmanı Karadağlı Tarihçi Prof.Dr. Radoye Pavloviç ,yazdığı “PAVLE ĐURAŠIĆ” kitabında onun hakkında özetle neler yazmış ?

Pavle Curişiç 1908 doğumlu olup askeri akademiyi bitirdikten sonra Yugoslavya Krallık Ordusunda, yüzbaşı olarak 2. Dünya Savaşı’na katıldı. 13 Temmuz 1941 Karadağ isyanına katılmış, isyan başarısız olunca 1941 Aralık ayında Sırp Çetnik lideri Draje Mihayloviç’in “Homojen Sırbistan Projesi” ‘ne (yani Batı Balkanların Sırplar dışında tüm diğer etnik unsurlardan arındırılması projesi) Karadağ çetnikleri komutanı olarak katılmış, ilk önceleri gizlice daha sonra ise açık bir şekilde işgalci faşist Mussolini’nin İtalyan güçleri ile işbirliği yapmıştır.

Draje Mihayliviç liderliğindeki Sırp Çetniklerin uyguladikları etnik temizlik programının adı:

” Büyük Sırbıstan devleti topraklarının tüm diğer milletlere ait azınlıklardadan arındırılması.”

“Sırbistan ve Karadağ sınırlarının kaldırıp tek devlet oluşturulması.”

“Sancak’ta Arnavut ve Boşnakların yok edilmesi ve Bosna’nın da Boşnak ve Hırvatlardan arındırılması.”

Bu hedefler doğrultusunda Curušiç, Draje Mihayloviçten aldığı emirle, Doğu Bosna’daki Foça Boşnak şehrine, emrindeki 15 bin kişilik çetnik ordusu ile saldırmış, karşısındaki silahsız siviller; kadın, çocuk ve yaşlılara büyük katliam yapmıştı. Elbette sadece Müslüman ve Katolik olanlar katledilmişti.

Ocak 1942’de Curişiç’in çetnik birlikleri Akova (Byelopolye) bölgesinedaki 33 Boşnak köyüne saldırmışlardı. Bu saldırılarda 400 silahsız sivil Boşnak Erkeği ile 1000 kadar kadın ve çocuğu öldürmüşlerdi.

Şubat 1943’te, Sırp Çetnik liderler Milyoviç ve Dareje Mihayliviç’in emri ile “Büyük Sırbistan oluşturma Programı” doğrultusunda Curişiç’in silahlı güçleri, Taşlıca (Plyevalye), Çayniç ve Foça’daki Boşnak köylerine saldırmışlar, tahminen 1200 erişkin Boşnak erkeği ile (ki bir bölümü silahsız sivil idi) 8000 kadar kadın, çocuk ve ihtiyar Boşnak katlettiler.

Curişiç, Draje Mihayloviç’e hitaben yazdığı savaş raporunda yukarıda yazdığımız katliamları da yazmış ve bu belge halen korunmaktadır.

Bu Boşnak ve insanlık katilinin heykeli ,Boşnaklara en büyük katliam yaptığı Berane şehrindeki Gornje Zaostro köyüne dikilmek isteniyor.Karadağlı Dmeokratik sivil örgütleri ve partiler başta  ĐukanoviĆ (DPS) olmak üzere buna karşı çıkıyorlar.

Bakalım Türkiyede kendilerine J sam Crna Gorac diyenler hangi tarafta olacaklar bu olayda ?

Kaynak: Boşnak Dünyası

 

YORUM YAP