Kandan mı Candan mı Sevmek ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 08:59

Kandan mı Candan mı Sevmek !

Kandan mı Candan mı Sevmek !
Son Güncelleme :

05 Mayıs 2017 - 10:38

 
 
ADEM SAĞLAM (Denizli – Türkiye)
 
Ben bir Boşnak yada Boşnak göçmeni değilim aslında doğma büyüme Denizli’liyim ama bana eğer Bosnayı sorarsanız işte o zaman benim için BOSNAM çok farklı derim sizlere.
 
1992 de Bosna Savaş’nın daha doğrusu Bosna Katliam’nın yaşanmaya başladığı yıllarda henüz 12 yaşındaydım.Hep Bosnama,oradaki yavrulara,çocuklara,analara babalara dua ederdim.Hep Bosnam ile ilgili müzik ve ilahiler dinlerdim işte o yaşlarda başladı bende Bosna aşkı.
 
Babam birgün bana gelip de oğlum “Nasip olursa bir Boşnak Kardeşiniz olacak,Bosnadan gelecek”dediğinde çok sevinmiştim bütün dünya benim olmuştu.Ama maalesef o zamanlar bu isteğimiz olamadı.Aradan yıllar geçti ancak 2004 yılında çok Sevdiğim Bosnama gitmek nasip oldu bana.
Hiç unutmam Başçarşıda Boşnak Kahvesini yudumlarken oturduğum mekânda “Tuna Nehri Akmam Diyor” marşının Boşnakçaya çevrilmiş bir şekilde söylenmesi beni duygulandırmış ve gözyaşlarıma hakim olamamıştım o anlar hala bugün gibi hafızamdadır.
 
Toplam 7,5 yıl kalmak nasip oldu güzel Bosnamda. Bu süre zarfında ne zaman daralsam canım sıkılsa huzur bulmak için hemen kendimi Başçarşıya atar gider önce güzelce kahvemi yudumlar yoldan gelip geçenleri ve kuşları izler ardından da ya Begova (Gazi Hüsrev Bey) Camiine yada Carava (Fatih) /Hünkar Camiine gider namazımı kılar,dualarımı eder içimdeki sıkıntılarımı,kederlerimi atardım.
 
Bana ayrı bir mutluluk ve huzur verirdi şehri gibi Sarajevonun Camileride .Bir de haftada en az 2-3 defa gittiğim Rahmetli Alijanın’da meftun bulunduğu Kovaçi Şehitliği; yani Rahmetli Alija’nın beni kardeşlerimin,arkadaşlarımın yanına defnedin dediği yer.
Her gittiğimde içime ayrı bir huzur dolardı.Okuyacaklarımı okur dualarımı önce Rahmetli Alija’ya ardından da oradaki şehitlerimizle birlikte tüm Şehitlerimize de gönderip içime huzur dolarak inerdim Başçarşıya.Sanki bir ritüel gibi  7.5 yılım geçti bu  şekilde  2. evim gördüğüm canım Bosnam da.
 

 

Bosna da ne yapıyordunuz diye sorarsanız ;
 
Bosnada kokartlı rehber olarak çalışmaya başlamıştım ve bir rehber olmam benim için çok önemliydi çünkü bu sayede Bosnam’ın Turistik ve Kültürel yerlerini çok daha iyi biliyordum.Bir Mostara gittiğim zaman çevresindeki Blagaj yerleşim yerindeki Alperenler Tekkesi ve Buna nehrini bir Poçitelij köyünü,Fatih Sultan Mehmet Hz.de su içtiği abdestini aldığı Plava Voda(Göksu Nehrini)Vezirler Şehri Travniği,Sokullu Mehmet Paşanın memleketi olan Vişegradı,Serhat ili olan Bihaç Şehrini ve daha birçok Kültürel ve Doğal güzelliği olan yerleri ve beldeleri.
 
Ama maalesef 2010 yılında çok Sevdiğim âdeta Aşık olduğum Bosnamdan oğlumun sağlık sorunları yüzünden istemeyerekte olsa ayrılmak zorunda kaldım.2010 dan sonra da hep Bosnama gittim ancak sadece geçen sene elimde olmayan sebeplerden dolayı gidemedim.Neredeyse 2 yıl olacak BOSNA’dan ayrı kalalı.
Ne zaman BOSNAM’dan söz açılsa yada BOSNAM la ilgili bir yazı okusam fotoğraf görsem hemen burnumun direğisızlar ve ağlarım.Şimdi sormadan edemeyeceğim sizlere
 
CANDAN SEVMEK Mİ ÖNEMLİDİR Yoksa KANDAN SEVMEK Mİ ?
 
Boşnak Medya

 

 

YORUM YAP