"Janja Üzerine Oynanan Oyunlar" (Makale) » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 16:50

“Janja Üzerine Oynanan Oyunlar” (Makale)

“Janja Üzerine Oynanan Oyunlar” (Makale)
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2017 - 17:40

Hazırlayan: Zeynep Işıl Hamziç.  BOŞNAK MEDYA

Janja Bosna Hersek ‘in kuzeydoğusunda bulunan Bijeljina şehrinden 11 km uzaklıkta bir kasabadır.

Bosna’da Janja,Bijeljina,Dorovi’yi kapsayan bölgeye Bereketli Semberija Bölgesi denilmektedir.422 hektardır.Güncel nüfusu resmi rakamlara göre 12.000 dir ancak ben biraz daha üstünde olduğu düşüncesindeyim.

Kasaba neredeyse tamamı Boşnak Müslümanlardan oluşmaktadır. Janja şehrinin yanından Drina Nehri geçmekte çarşısının içinden de Janja Nehri akmakta olduğundan dolayıda kasaba ismini bu nehirden almış.

Janja’nın  Avusturya Macaristan döneminde Belediye statüsü varmış ve o dönemde de son derece gelişmiş bir yermiş.Daha sonra Yugoslavya döneminde (1963) yılında Janja’nın Belediye statüsü kaldırılıp Bijeljina’ya bağlanmış.

1992 yılına gelindiğinde Belediye seçimleri için tekrar referandum yapılmış ve Belediye statüsünü tekrar kazanmış ancak o sırada 11 km uzaklıkta ki Bijeljina şehrinde Bosna savaşı başlayınca  bu durum tekrar erteleniyor. 

Bu yıl gittiğim Janja şehrinde bu kadar ekilebilir zirai alanın ,güçlü bir tarımın ve geçmişe dair köklü bir kültürün etkileri olmasına rağmen neden kasaba olarak kaldığı beni şaşırttı ve orada ki Boşnaklarla bu durumu konuştuğumda bana aktardıkları:

Savaştan sonra Boşnak halkının çok istemesine ve çabalarına rağmen Janja bir daha Belediye statüsüne kavuşamadı.

“Çünkü Janja Belediye olursa Belediye başkanı Boşnak olacak ve Janja Belediye olursa Bijeljina’nın geliri azalacak çünkü şu anda Janja’nın tüm geliri Sırp kantonuna bağlı olan Bijeljina’ya akmaktadır ve Bijelina çok yüksek oranda Sırplardan oluşmakta ve şu an ki refahları kısıntıya uğrayacak…”.

(Ovu godinu sam posjetila Janju i pored toga sto je Janja bogato poljoprivredno naselje koje ima takodjer i bogatu historiju i kulturu bila sam iznenadjena sto ima status mjesne zajednice a ne opcine. Razgovarala sam sa pojedinim Bosnjacima u Janji i kazali su mi da oni jako zele da imaju status opcine  ali nakon proteklog rata nisu uspjeli u tome.-Zeynep Işıl Hamziç)

Aşağıda Janja’nın resmi :

Bijeljina’nın resmi.

İZVOR :Dzenan Karasalihoviç

 

YORUM YAP