IFIMES: "THAÇİ GİDİYOR, KURTİ GELİYOR" ??? » Boşnak HaberBoşnak Haber

11 Mayıs 2024 - 21:34

IFIMES: “THAÇİ GİDİYOR, KURTİ GELİYOR” ???

IFIMES: “THAÇİ GİDİYOR, KURTİ GELİYOR” ???
Son Güncelleme :

30 Mayıs 2017 - 15:44

Zeynep Işıl Hamziç.

Thaçi Gidiyor, Kurti Geliyor?  :   Lyublyana merkezli Uluslar arası Güneydoğu ve Balkanlar Araştırmalar Enstitüsü (IFIMES), dünyanın lider ülkeleri Kosova’da mevcut siyasi liderlerin siyasi sahneden indirilmesi planı olduğunu değerlendirdi.

11 Haziran erken genel seçimler arifesinde Kosova’daki durumu değerlendiren IFIMES, “dünyanın lider ülkeleri Kosova’da başta Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi olmak üzere birçok siyasi liderin siyasi sahneden indirilmesini planladığını” kaydetti. IFIMES’in “Kosova: Siyaset Sahnesinde Tektonik Değişiklikleri İpucu” başlıklı analizde Avrupa Konseyi’nin insan organlarıyla ticaret incelemesi üzere 2014 yılında Kosova Meclisi tarafından kabul edilmesine rağmen Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin henüz çalışmalarına başlamadığına işaret ediliyor. Kosova’da gerçekler gün yüzüne kavuşmadan barışmanın sağlanması ve adaletin tesis edilemeyeceğine işaret edilen analizde; Brüksel Anlaşması’nın imzalanmasından sonra dünya lider ülkelerinin Kosova siyasi sahnesinden, aralarında Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi olmak üzere, çoğu siyasi liderin tavsiye edilmesi planı mevcut olduğu belirtiliyor. Analizde “Kosova mahkemelerinde mevcut feci durum nedeniyle savaş suçları ve yolsuzluk ve organize suç faillerini yargılamak mümkün değil” denilirken Kosova Özelleştirme Ajansı suç yuvası olarak nitelendiriliyor. 2014 genel seçimlerinde Thaçi’nin 200.000, İsa Mustafa’nın ise 120.000 yeni iş yeri vaatleri hatırlatılırken “onun yerine kitlevi bir şekilde Kosova’dan Batı Avrupa ülkelerine göç dalgaları yaşandı” deniliyor. Kosova Hükümeti’nin son dört yılda hiçbir önemli soruna çözüm getirmediğine dikkat çekilirken Kosova ve Karadağ arasında sınır anlaşması, Sırp Belediyeler Birliği ve Kosova Ordusu konularını gündeme taşıdığına da vurgu yapılıyor.

Kosovalı yetkililerin yolsuzluk ve organize suçlar ile mücadelede yetersiz olduğuna işaret edilen analizde, Avrupa’nın en önemli uyuşturucu kaçakçısı Naser Kelmendi örneği verilerek Kosova’da siyaset ve krimineller arasında güçlü bağa vurgu yapılarak suçlular için cennetti teşkil ettiği belirtiliyor. IFIMES’e göre erken seçimlerde iktidar için siyasi mücadelenin Vetvendosje ve LDK ve PDK ekseninde koalisyonlar arasında gerçekleşecek. IFIMES araştırmasının devamında şöyle deniliyor: “Kararsız seçmenler LDK-PDK Hükümeti’nin cezalanması gerektiğini düşünüyor.

Bu, Kosova siyasi sahnesinde tektonik hareketlere ve Vetvendosje’nin ve onun gayri resmi lideri Albin Kurti’nin iktidara gelmesine neden olabilir. Bu durumda amacı her ne pahasına olursa olsun iktidarda kalmak ve ne kurtarılabilecek ise kurtarma gayesiyle en güçlü rakipleri Ramush Haradinaj (AAK) ve Fatmir Limaj (NİSMA) ile koalisyona giren Cumhurbaşkanı Thaçi tamamıyla tavsiye edilecek.” Analizde sayısız ipotek yükü olan ve Kosova’ya neler yapabileceklerini göstermek için şans tanınan siyasi oluşumları seçmenler tarafından cezalanacağı beklendiği de belirtiliyor. Vetvendosje’nin ileride başarı sağlamasının şaşırtmayacağına dikkati çeken IFIMES, “Bir gün resmi Belgrat ve Priştine arasında diyalogu Aleksandar Vučić i Albin Kurti’nin sonuçlaması ihtimali şaşırtmamalıdır” diyor. IFIMES’e göre Sırp Belediyeler Birliği, Kosova ve Karadağ sınır belirlenmesi ve Kosova Ordusu’nun kurulması paket halinde gerçekleşecek ve bu konularda “azınlık topluluklar temsilcilerinin önemli rolü olacaktır” .

Kaynak :Kosovahaber

YORUM YAP