Gelişen Olaylar Karşısında Türkiye'nin Balkan Stratejisi Ne Olmalı ? ( Makale ) » Boşnak HaberBoşnak Haber

3 Mayıs 2024 - 13:14

Gelişen Olaylar Karşısında Türkiye’nin Balkan Stratejisi Ne Olmalı ? ( Makale )

Gelişen Olaylar Karşısında Türkiye’nin Balkan Stratejisi Ne Olmalı ? ( Makale )
Son Güncelleme :

07 Nisan 2018 - 22:32

                      GELİŞEN OLAYLAR KARŞISINDA TÜRKİYENİN BALKAN STRATEJİSİ NE OLMALI ?

Yazan : ŞEVKET KOÇ-Boşnak Medya Sitesi Kurucusu

Kanaat-i Acizanemce Tarihten hala ibret alınmıyor..Merhum M.Akif’in dediği gibi hiç ibret alınsaydı eder miydi tekerrür ?

Rusya’nın klasik Balkanlar siyasetini hepimiz biliyoruz.Geçmişte ilk kez 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması ile Ortodoksların koruyuculuğu hakkını alarak bu bahaneyle Osmanlının Balkanlar kısımını karıştırmaya başlamıştır.İlave ettirdiği diğer bir maddeyle de Balkanlarda istediği yerde konsolosluk açacak ve böylece Ortodoks olan Sırp,Karadağ,Bulgar,Makedon gibi halkları Osmanlıya karşı kışkırtma şansı yakalayacaktır.Arkasından gelen Fransız İhtilali de işin tuzu biberi olur ve Milliyetçilik damarı kullanılıp ki hala güçlü bir damardır ve kullanıma açıktır Balkanlardaki halkları isyan ettirip Osmanlıdan koparıp etkinliğini arttırır ancak o dönemde İngiltere şimdiki ABD gibi jandarmalık yaptığı için bir süre ertelettirir tam hakimiyetini..

Şimdiki duruma baktığımızda Sırplar ve Makedonların arkasında yine Rusyayı görüyoruz..Karadağ da öyle..Karadağ’da hükümet darbesi yaptırıp Adriyatik’e açılmaya çalışan Rusya,Makedon-Arnavut çatışmasının da zeminini oluşturmaktadır.Bir yandan Sırplarla ve özelikle de Bosnalı Sırplarla olan temas ve yakınlığı da gözden kaçmıyor..

Bosna Sırp Cumhuriyetinden kilometrelerce uzak Moskovaya küçük yaştaki Sırp çocuklarını alıp askeri eğitim yaptırmaları hayra alamet değil..Sırplarla yine silah anlaşması yapmaları da başka bir uğursuzluk alameti..

Türkiyenin bu durumda üstüne düşen vazifesi ise Arnavutluk ve Bosna Hersek üzerine düşmesidir.Bu iki ülke halkına ve devletine sahip çıkmalıdır.Aksi takdirde denge Rusya lehine kayacaktır.Bir yandan AB patronu olan Almanya da Bosna üzerindeki hakimiyetini ve etkinliğini giderek arttırmaktadır. Tıpkı Avusturya Macaristan imparatorluğunun eski Balkanlar politikası gibi..

Türkiye neler yapmalı ? Birincisi Arnavutlar ve Boşnaklar ile olan bağını arttırıcı faaliyetlerde bulunmalı.. Rusya ile arasını iyi tutacağım diye bu iki milleti asla dışlamamalı..Unutulmamalıdır ki Rusya bu iki devlet ve milleti asla sevmedi ve sevmeyecektir.Onların ortadan kaldırılması için her türlü gayreti göstermektedir.Balkanlarda dengenin Rusyaya dönmemesi için Türkiye bahsi geçen devletlerle ilişkilerini güçlendirmelidir. Bir yandan da NATO’ya girmemesi için Sırplarla beraber Rusların darbe yapmak istedikleri ancak başaramadıkları Karadağ da düşünülebilir.Şimdi burada soracaksınız eminim : Neden Karadağda darbe olması istendi ? Cevap: Karadağ NATO ülkesi olmak istiyordu ve başardı da..

Toparlayacak olursak Rusya hiçbir zaman güvenilir ülke olmadı ve olmayacak da..Siz onların ayakları ve kolları dahi olsanız asla ve asla sizi kabul etmeyecektir.Tarihteki Osmanlı- Rus ilişkilerine bakın anlarsınız.. O zaman yapılması gereken II.Abdulhamid gibi Balkan ülkeleri ile ittifak kurmak istemek olmadı aralarını açık tutmak için çalışma yapmak.Bu konuda ABD desteği de alınabilir ve her ne kadar Trump gibi bir adam başkanlık yapsa da Rusya’nın Balkanlarda etkin olmasını istemeyecektir.Ayrıca II.Abdulhamid ve Almanya ilişkisini de bilerek Almanya ile de siyasi çıkarlarımızı koruma adına işbirliği yapılabilir kanaatindeyim..

YORUM YAP