En Ünlü Boşnak Yazarlarımız Mustafa Ejubović » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 05:08

En Ünlü Boşnak Yazarlarımız Mustafa Ejubović

Son Güncelleme :

08 Mart 2017 - 9:40

En Ünlü Boşnak Yazarlarımız Mustafa Ejubović

Dzenan Karasalihoviç çeviri Boşnak Medya

 

Mustafa Ejubović (Eyuboviç)

Tarihimizde “Mustafa Eyuboviç”  Boşnakça yanında Arapçada yazan en meşhur Boşnak yazarlarımızdan biridir.17.yy. ve 18.yy. da yaşamış Bosna’nın en büyük yazarı,Tarihçisi ve en ünlü Boşnak Entelektüel ve kültürel adamı ve Müftüsü idi.

Onu ismi Mustafa Yuyo b. Yusuf b. Murad Ayyubi-zade-al-Mostari al-Bosnawi.1651 yılında Mostar’da doğmuş 16 Haziran 1707 yılında da vefat etmiştir.Babası Jusuf da o dönemin önemli tanınmış bir profesörüydü.

Biyografisi

  1. yılında eğitim için “İstanbul’daki  meşhur Sahn-ı Seman  Ünversitesine” gelip felsefe,Astronomi ve Matematik dersleri alıp 4 yıl sonrada mezun oldu. Dr. Amir Ljuboviç’in ifadesine göre Şeyh Yuyo medresesindeki Skolastik Eğitim Metodu’nun zayıflığı, Letarjiliği ve zorluğu iyi farkedebiliyordu ve ders anlatma metodları ve kitaplarıyla yeni eğitim metod yolları bulmaya çalışıyordu.İstanbul’da yaklaşık 10 eser yazmıştır ve bir çok alanda da  yazıları vardır.Ana dili olan Boşnakça’nın dışında Arapça, Türkçe ve Farsça da bilmekteydi.

Yaşamı boyunca 27 kısa ve uzun tez yazmıştır. Tezlerinin arasında mantık ve disputasyon ( 13 eser), hukuk (6 eser) mevcuttur.

Bunların yanında Pers Leksikigrafisi ve Metriği, Dogmatiğin 2 bölümü ve vaazlar kitabını yazdı. Korunmuş yazılarına göre baktığımızda 60’tan fazla bilimsel eserleri yazdığı tahmin edilmektedir.

1692 yılından itibaren Mostar müftüsü oldu. Mostar’da vaktini eğitim, dersler, kitap yazma ve diğer faaliyetlerde aktif olmak için kullanıyordu.

 

Mantık ve Apolojetik Şerhi’nın girişinde bu iki bilim dalıyla  uzun zaman meşgul oluyordu ve bu alanda da bir çok faydalı, küçük ve büyük çalışmalar yapmıştı.

 

Dr. Amir Ljuboviç, Şeyh Yuyo mantıkla alakalı diyalektiğe bağlı olan sorunlarla, Kavramlar İlmi, Sentaks, Stilistik ve Retorikle meşgul olduğunu ifade etti.

 

Eserleri

  1. Eseri-Şeyh Yuyo ilk eserini Mantıkta Eseri Trakat’ın Şerhi yani ‘İSAGOG’un Şerhi 1682 yılında yazdı.
  2. Eseri-Güneş Trakatı Şerhi-Mantık 1690 yılında.
  3. Eseri Mantık ve Apologetik hazırlık Şerhi -1706 yılında.

 

 

YORUM YAP