Burmalı Camii Yeniden İnşa Edilsin » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 07:38

Burmalı Camii Yeniden İnşa Edilsin

Burmalı Camii Yeniden İnşa Edilsin
Son Güncelleme :

09 Şubat 2016 - 1:40

Makedonya İslam Birliği ile Türk sivil teşkilatları, başkent Üsküp’ün merkez meydanında geçmiş dönemlerde yıktırılmış olan Osmanlı eseri ”Burmalı Camisi”nin tekrar inşa edilmesini istedi.

Makedonya İslam Birliği sözcüsü Abaz İslami, basın toplantısında, Burmalı Camisi’nin kendi arsasında inşa edilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin ”Üsküp 2014” projesinin Burmalı Camisi’ni içermediğini, böylece Müslümanların haklarının çiğnendiğini söyledi.  İslam Birliği, inşaatla ilgili ruhsatın verilmemesi halinde demokratik haklarını kullanacaklarını bildirdi.

Türk Sivil Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB) Dönem Başkanı Süleyman Baki de basın toplantısı düzenleyerek, Üsküp 2014 planı çerçevesinde Burmalı Camisi’nin inşa edilmesini istedi, ayrıca kentin merkezinde Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin dikilmesi gerektiğini söyledi. Süleyman Baki, 1876 yılında Üsküp’te kurulan belediyenin ilk başkanı Türk asıllı Salih Asim’in heykelinin ve ”Taş Köprüsü” önünde, köprüyü inşa ettiren Fatih Sultan Mehmet’in heykelinin dikilmesinin de uygun olacağını kaydetti.

 

Makedonya’da ‘Üsküp Projesi’ krizi

Makedonya hükümetinin hazırladığı “Üsküp 2014″ projesine karşı çıkan Üsküplüler, başkentin merkez meydanında protesto gösterisinde bulundu.

Üsküp’ün merkezindeki meydanda “Büyük İskender” heykeli ile “Konstanntin ile Elena” kilisesinin inşaatı gerekçesiyle başlayan ön çalışmalara karşı çıkan protestocular, projeyi hazırlayan hükümete karşı sloganlar attı.

Göstericiler ,Başbakan Nikola Gruevski’yi protesto etmek için “Pikolomini, Pikolomini” diye bağırdılar.

1698 yılında Osmanlı yönetimindeki Üsküp’ü fetheden Avusturya Generali Pikolomini, 2 yıl sonra Üsküp’ü terk etmek zorunda kalınca, kenti yakarak, harabeye dönüştürmüştü.

“Üsküp merkez meydanına tecavüz ediliyor” iddiasıyla projeye karşı çıkan protestocular, “Üsküp 2014” projesinin başbakanın isteği üzerine hazırlandığını, antik ve barok mimari tarzına göre çizilen projenin, çağın mimarisine ters düştüğünü belirttiler.

İslam Birliği Meşihatı da, “Üsküp 2014” projesinin merkez meydanındaki Osmanlı şaheseri Burmalı Camisi’nin inşaatını içermediği ve caminin arsasına Sırplar tarafından yapılan, ancak 1963 depreminde yerle bir olan Ordu Evi’nin tekrar inşaatı öngörüldüğü için rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

Burmalı Camisi;nin kendi arsasında tekrar aynı şekliyle inşaatı için girişimlerde bulunan İslam Birliği Meşihatı Koordinatör Kurulu’nun sözcüsü Ramazan Ramazani de, projenin sadece tek bir medeniyeti tanımladığını belirterek, “Bardaktan su taştı. Hükümet tehlikeli sularda yüzmeye başladı. Üsküp’ün yeni projesiyle etnik topluluklar arasında ciddi manada kışkırtmalar oluyor ve bundan sonra bütün Müslümanlar cami arsasında ibadete gelecek” diye konuştu.

Arnavut, Türk ve Boşnak siyasi partileri de hükümetin Üsküp projesinin, etnik topluluklar arasında yeni gerginliğe sebep olacağını ileri sürerek, projeye karşı olduklarını açıkladılar.

Üsküp Çayır Belediyesi Başkanı İzet Meciti, yaptığı açıklamada, “Makedonya hükümetinin hazırladığı (Üsküp 2014) projeyle etnik topluluklar arasında bölünmeler başlayacak” dedi.

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Birliği Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Branko Çırvenkovski de hükümetin projesini eleştirerek, “Makedonya hükümeti ciddi işlerle uğraşacak yerde, budalaca projelerle zaman harcıyor” dedi.

Arnavut siyasi partileri de Üsküp projesinin yanlış olduğu ve etnik topluluklar arası yeni çelişkilere yol açabileceği uyarısında bulundular.

 

YORUM YAP