Brojnim kulturnim manifestacijama Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 03:39

Brojnim kulturnim manifestacijama Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

Brojnim kulturnim manifestacijama Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka
Son Güncelleme :

19 Kasım 2022 - 23:04

Dan Sandžaka, nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji, biće obilježan u Novom Pazaru brojnim kulturnim događajima u organizaciji Kulturnog centra, Narodne biblioteke “Dositej Obradović” i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

Obilježavanje je počelo u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” organizovanjem tribine “Poezija Sandžaka”, na kojoj su učestvovali historičar Esad Rahić, učenici Gimnazije, a nastupio je i Hor “Isa-beg” iz Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće obilježavanje nacionalnog blagdana počinje u subotu, dodjelom nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, posle čega će uslediti promocija knjige “Usmena proza Bošnjaka” Amire Dervišević.

Kulturni centar će u ponedjeljak organizovati izložbu ručnih radova “Zlatovez”, autorke Munevere Crnišanin iz Sarajeva, dok će u utorak biti održana tribina i izložba o ćilimarstvu u Novom Pazaru i Tutinu.

Dan Sandžaka obilježava se u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodonog oslobođenja Sandžaka.

Za nacionalni blagdan Bošnjaka Srbije proglašen je 2005. godine, odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izvor: Danas.rs

YORUM YAP