Bosna'nın Tuzla da Avusturya Direnişi ve Zaferi ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

1 Mayıs 2024 - 00:45

Bosna’nın Tuzla da Avusturya Direnişi ve Zaferi !

Bosna’nın Tuzla da Avusturya Direnişi ve Zaferi !
Son Güncelleme :

17 Ağustos 2017 - 15:45

Hazırlayıp çeviren: Eldina Selimović Tuzla-Bosna Hersek Boşnak Medya Temsilcisi.

Avusturya-Macaristan’a Karşı Büyük Zafer !

Boşnakların Komutanı İmam Mehmed Vehbi Šemsekadić ile birlikte kazandıkları Tuzla Zaferi.

“Büyük doğu krizi” (1875-1878) yada “Doğu sorunu” Avrupa,Asya ve Afrika da olan Osmanlı bölgeleri paylaşma meselesi’dir. O dönemde Berlin Kongresi de alınmış olan kararlar Bosna için büyük değişiklikler getirmiştir şöyle ki özellikle alınan bir karar Bosna Hersek için inanılmaz sonuçlar doğurmaktaydı. Berlin Kongresinde alınmış olan o karara göre Bosna Hersek yönetimi artık Avusturya-Macaristan İmparatorluğuna ait olacaktı. Devlet ve bakanlık bunu kabul etmiş ancak vatansever Boşnak millet’inden bu duruma itirazlar geldi ve  alınan bu karara karşı şiddetli direniş gösterildi.

O zamanki Avrupa’nın en modern ordularından biri olan Avusturya-Macaristan ordusu yaklaşık 300.000 asker ve subayı seferber etmek zorunda kalmış, fakat Boşnaklar ciddi bir direniş düzenlemişlerdir.

8.Auğustos 1878. yılı sabahın da Avusturya’nın  6 taburu Tuzla’ya geldi bunların arasında 5000 piyade askeri,130 atlı asker ve 24 topçu vardı. Tuzla da savuncular yeterli silah ve ekipman olmamasına rağmen birlikte  Müslüman,Hristiyan  Ortodokslar birlikte ordu kurdu ve Komutanı da İmam Mehmed Vehbi Šemsekadić oldu. Mehmed Vehbi Šemsekadić ile birlikte 10 Ağustos 1878 yılında Avusturya’nın 20 piyade bölmesi yenildi ve düşmanı Doboja kadar püskürttüler .Tuzla yakınlarında Pljevlja müftüsü olan Şemsekadiç’in emrindeki ordunun şiddetli bir direnişi ile karşılaşmış ve ciddi kayıplar verdikten sonra Avusturya-Macaristan ordusu Graçanitsa şehrine çekilmek zorunda kalmıştır.

Bosna’nın Tuzla şehri 40 gün özgür oldu, taki 22.Eylül’a kadar çünkü 22 Eylülde Tuzla’ya iki Avusturya Kolordusu geldi. Bosnada O güne sadece kadar Tuzla şehri  özgür Bosna Hersek bölgesi oldu. Saraybosna 19.Augustos 1878. yılında düştü. Üç ay sürdürülen zor mücadele sonrasında Avusturya-Macaristan bütün Bosna Herseği işgâl etti. Kuzeydoğu Bosna Avusturya’nın ilçesi oldu. İlçe’nin merkez ise Tuzla’daydı.

Boşnak Medya 

YORUM YAP