Bosna'nın "en yaşlı" dağcısı eski günlerini arıyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 16:54

Bosna’nın “en yaşlı” dağcısı eski günlerini arıyor

Bosna’nın “en yaşlı” dağcısı eski günlerini arıyor
Son Güncelleme :

30 Ocak 2016 - 13:32

Bosna Hersek’in kayıtlı en yaşlı dağcısı Vinko Juric, Saraybosna’daki bir huzur evinde ‘hayatının anlamı’ olarak nitelendirdiği dağların resimlerini yaparak eski günlerini arıyor.

Fotoğraf:AA/Samir Yordamoviç

SARAYBOSNA – VESNA BESİÇ

Saraybosna’da İlerlemiş yaşına rağmen dağcılığa olan sevgisini yitirmeyen Vinko Juric, hayat enerjisiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Bugün Hırvatistan sınırları içinde kalan Split şehrinde doğan ve 1950 yılında Saraybosna’ya taşınan Juric, dağcılığı “hayatının anlamı” olarak nitelendiriyor.

Hayatının kalan günlerini Saraybosna’daki bir huzurevinde geçiren Juric, AA muhabirine yaptığı açıklamada dağcılığa ilgisinin henüz ilkokul yıllarında başladığını belirterek, Saraybosna’ya taşındıktan sonra dağlara olan sevgisinin ve tutkusunun daha da arttığını kaydetti.

Juric, dört yıl önce kaybettiği eşini de bir tırmanış sırasında tanıdığını aktararak, tanıştıkları günden üç ay sonra evlendiklerini ve uzun yıllar birlikte mutlu bir ömür sürdüklerini anlattı.

Bosna Hersek’in en yüksek dağlarından biri olan Cvrsnica’daki bir tırmanış sırasında kadın dağcılardan birinin ayağının kaydığını ve üzerine düştüğünü söyleyen Juric, “İşte o kadın dağcı benim eşim oldu. Benim gibi yürüyor, benim gibi dağları seviyordu” diye konuştu.

Dağlara olan sevgisini tuallere aktarıyor

Juric, yaşı ilerledikçe dağlardan uzak kaldığını ancak dağlara duyduğu sevgiyi huzurevindeki günlerinde tuval ve kağıtlara aktarmaya başladığını ifade ederek, yaptığı dağ resimlerinden sergi de açtığını söyledi.

Tırmandığı tüm dağların isimlerini ezberinde tuttuğunu aktaran Juric, “Hangi dağa, hangi yoldan çıkıldığını dahi aklımda tutuyorum” dedi.

Juric, dağcılığa olan tutkusunun kelimelerle anlatılamayacağını vurgulayarak, “Dağları ya sonsuz seversiniz ya da onlara karşı hiçbir şey hissetmezsiniz. Yüreğimde tırmanma arzusu hala var ancak sağlığım artık buna izin vermiyor” ifadesini kullandı.

 

KAYNAK: AA http://aa.com.tr/tr/guncel/bosnanin-en-yasli-dagcisi-eski-gunlerini-ariyor/512687?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter2

YORUM YAP