Bosnalı ayakabı firması Trend oldu ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

1 Mayıs 2024 - 04:50

Bosnalı ayakabı firması Trend oldu !

Bosnalı ayakabı firması Trend oldu !
Son Güncelleme :

19 Şubat 2017 - 15:45

 

Zeynep Işıl Hamziç. 2004 yılnda Tuzla yakınlarında Yugoslavya döneminde Maden-Linyit fabrikası olan Leibnitz (Lipnica)  tesisleri 1990 yılında kapanmış  olup yerine ise 2004 yılında 33 küçük ve büyük şirketi içinde barındıran 314 kişinin çalıştığı ayakkabı üretim tesisleri faaliyete geçirildi.

Şimdilerde ise dünyaca ünlü markalara ayakkabı üretiyor.Bu ünlü markaların başında da Prada,Tommy Hilfiger, Janet & Janet gelmekte.

Miu Miu denen programında (belli standart ve kalitede) üretim yapan Prada’nin Miu Miu programında da uzmanlaşmış 180 kişi çalışmaktadır.Bosna’lı firma dünyaca ünlü markaların tedarikçi üretici konumunda şimdilerde. 

Tekstil sektörü  ve deri eski Yugoslavya döneminde Bosna Hersek’te önemli bir yere sahipti. Savaş öncesi dönemde Bosna Hersekli tekstil ve ayakkabı üreticileri ürünlerini (pamuk ipliği, kumaş, dokuma, konfeksiyon, ham ve işlenmiş deri ürünleri) tüm kıtalara vermekteydi.

Geçmişte Almanya ve İtalya pazarlarına tekstil ve ayakkabı tedari’ği yapmış olan Bosna Hersek, bu anlamda bu sektörde birikime ve vasıflı bir iş gücüne her zaman sahip olmuştur.Tekstil sektörü bugün ülkede birçok küçük üretici vasıtasıyla sürdürülmekte ve çok çeşitlenmiş bir yapı arz etmektedir. Özellikle makine ve teçhizata yapılacak yatırımlarla Bosna Hersek tekstil sektörü dinamik bir gelişim sergileme potansiyeline sahiptir. Ülkede tekstil sektöründe yaklaşık 30.000 kişi istihdam edilmektedir.

Tekstil, ayakkabı ve deri sanayinin 2012 yılı üretiminin % 90’ı ihraç edilmiş ve sektörün Bosna Hersek’in toplam ihracatındaki payı % 13,8 olarak gerçekleşmiştir. Ülkenin tekstil sektöründeki önde gelen ticari partnerleri arasında AB ülkeleri, Doğu ve Güney Doğu Avrupa ülkeleri yer almaktadır.

Kaynak:Bigmev-klix.ba – Dzenan Karasalihovic.

 

YORUM YAP