BOŞNAKLARIN ADALET SAVAŞÇISI NANA FATA'NIN BELGESEL FİLMİ ÇEKİLDİ. » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 16:12

BOŞNAKLARIN ADALET SAVAŞÇISI NANA FATA’NIN BELGESEL FİLMİ ÇEKİLDİ.

BOŞNAKLARIN ADALET SAVAŞÇISI NANA FATA’NIN BELGESEL FİLMİ ÇEKİLDİ.
Son Güncelleme :

29 Ekim 2021 - 23:17

Gazeteci, belgesel film yapımcısı ve tarihçi Salih Brkiç, 20 yıl boyunca adalet mücadelesini bizzat izlediği Nana Fata Orloviç hakkında bir belgesel film yaptı.
Tarihçi Salih Brkiç, soykırımcı Bosnalı Sırplara karşı yirmi yıldır verdiği mücadelesinde devamlı izlediği Boşnakların adalet savaşçısı kahraman ninesi, Nana Fata Orloviç hakkındaki ikinci belgeselini kısa süre önce bitirdi.
Çekimini bitirdiği belgesel film hakkında Brkiç şunları söyledi: “Nana Fata, 20 yıl boyunca Sırp Ortodoks Kilisesi’nin (SPC) desteğiyle tek bir merkezi sisteminden gelen her türlü şiddetin kurbanı oldu. Bu konuyu o zamanın Bosna Hersek Uluslararası Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko’ya yazdım, ona Nana Fata’nın çektiği acılar, aldığı tehditler ve diğer her şey için haklı davasında kime başvurması gerektiğini, bu konuda uluslararası camianın ve diper adalet kurum ve kuruluşlarının yaptıklarını ve onun ölmesini bekleyip beklemediklerini sordum. Nana Fata’ya evinin bahçesine kaçak yapılan kiliseyi evinin önünde tutması için büyük miktarda para teklif edildi, bu ahlaksız teklif 2 milyon markı (KM) aştı. Ama ona rüşvet verip, kilisenin yıkılıp eskisi olduğu gibi avlusuna kavuşmasını engelleyemediler. O kilisenin inşası, yani inşa iznine ilişkin karar, Lahey’de hapishanede ölen savaş suçlusu soykırımcı Miroslav Deronjić tarafından imzalanmıştı. Bosna Hersek’in ünlü avukatlarından Fahriya Karkin, sorunu barışçıl bir şekilde çözmek ve kiliseyi Nana Fata’nın bahçesinden kaldırmaları için Bosnalı Sırp lideri çetnik Dodik ve Bosnalı Sırpların piskopusu çetnik (çocuk tecavüzcüsü) Kaçavenda ile anlaşma yapılmış olduğunu, ancak daha sonra vardıkları anlaşmayı Bosnalı Sırp tarafının geçersiz saydığını açıklamıştı. Bütün bunlar, davanın kilisenin kaldırılması kararının verildiği Strazburg’daki İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHİM) götürüldüğü Ekim 2019’a kadar sürdü. Nana Fata’nın 20 yıllık adalet için verdiği mücadele sürecinde yaşadığı zorlukların altından kimse kolay kolay kalkamazdı !”
Film, 5 Kasım’da “BZK Preporod” tarafından Breza şehrinde ve ardından da Bosna Hersek’in diğer şehirlerinde gösterime girecek.
Hakikat ve adalet mücadelesi, Bosna Hersek’in duayen gazetecisi için hayatının anlamı olmuştu. Kendisi Mostarlı olup Tuzla’da yaşayan Salih Brkiç’in gazeteciliği; pek çok konuda, savaşta ve savaş sonrasında Boşnakların Srebrenica’nın bulunduğu Podrinye bölgesinde (Drina Nehri Havzası) ve Bosna Hersek’in soykırımların yapıldığı diğer şehirlerinde insanların çektiklerini yazdı ve onları haber yaparak geçti. 40’a yakın çok sayıda belgeselin yazarıdır. Hasan Kaimi Yaşam Boyu Başarı Ödülü de dahil olmak üzere düzinelerce gazetecilik ödülü almıştır.
 
Nusret SANCAKLI

YORUM YAP