Boşnaklar, Rusya’ya karşı yürüdü » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 18:54

Boşnaklar, Rusya’ya karşı yürüdü

Boşnaklar, Rusya’ya karşı yürüdü
Son Güncelleme :

11 Temmuz 2015 - 4:40

 Boşnaklar, Rusya’ya karşı yürüdü

Boşnaklar, Srebrenica olayını veto eden Rusya’ya karşı yürüdü.Avrupa Parlamentosu genel kurul oturumunda, Sırp General Ratko Mladiç’in komutanlığında Srebrenitsa’da Müslüman halka karşı işlenen suçlar onaylanan karar ile kınandı.
Avrupa Parlamentosu genel kurul oturumunda, Sırp General Ratko Mladiç’in komutanlığında Srebrenitsa’da Müslüman halka karşı işlenen suçlar onaylanan karar ile kınandı. Kararda ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İngiltere’nin karar önergesine karşı veto kullanan Rusya da kınandı. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri tarafından onaylanan kararda Bosna Hersek’te kurbanların anısına 11 Temmuz tarihinin yas günü ilan edilmesi kararı olumlu karşılandı.

Avrupa Parlamentosu, Srebrenitsa soykırımının 20. yıldönümünde, 8 bin Müslümanın katledilmesini kınadı. Kararda sadece suçun itiraf edilmesi ile Balkanlarda gerçek barışın tesis edilebileceği kaydedildi. Karar, Avrupa Parlamentosu’ndaki Hırvat milletvekilinin önergesi üzerine oylanarak kabul edildi. Bu gelişmenin üzerine Kosova’da Boşnak, Arnavut ve Türk asıllı vatandaşlar Srebrencia’ya destek yürüyüşünde bulundular.

Kosova’nın Prizren şehrinde düzenlenen yürüyüşe, Türk, Arnavut ve Boşnak asıllı milletvekilleri ile binlerce vatandaş ellerinde Bosna-Hersek, Kosova ve Türkiye Cumhuriyeti bayraklarıyla katıldı.

OSMANLI FESİ TAKAN GENÇ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Yürüyüşteki en ön safta elinde üstüne Bosna Hersek tişörtü, eline Kosova bayrağı ve başına Osmanlı fesiyle yürüyen Boşnak genç büyük ilgi gördü. Prizren’in Sezai Suroy spor salonunda toplanan binlerce Kosovalı, ana cadde üzerinden Prizren’in tarihi taş köprüsü üzerinden geçerek Şadrıvan merkezine ulaştılar.

SREBRENİCALİ ŞEHİTLER İÇİN BEYAZ GÜVERCİNLER UÇURULDU

Yürüyüş sonunda tarihi Sinan Paşa Camisi önünde toplanan binlerce gösterici, Boşnak asıllı gençlerin giydikleri sembolik kanlı tişörtlerle yaptıkları gösteri büyük ilgi gördü. Yere uzanan gençlerin yerde oluşturdukları güneş şeması ardından, Boşnaklı çocuklar beyaz güvercin ile beyaz balonlar havaya bıraktılar. Srebrenica’ya destek yürüyüşüne katılan Kosovalı Türk siyasiler de 1995 yılında Sırpların, masum Srebrenica halkına yaptıkları kıyımın soykırım olarak kabul edilmesini istediler.

 

SREBRENİTSA KATLİAMI NASIL OLDU

Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)’nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği Krivaya ’95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve en az 8 Bin 372 Boşnak’ın Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama Akrepler olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir. Srebrenitsa Katliamı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa’daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

muhacirinsesi.com

 

YORUM YAP