Bosna'da Toplu Mezarları Ortaya Çıkaran "Mavi Kelebekler" » Boşnak HaberBoşnak Haber

30 Nisan 2024 - 00:21

Bosna’da Toplu Mezarları Ortaya Çıkaran “Mavi Kelebekler”

Bosna’da Toplu Mezarları Ortaya Çıkaran “Mavi Kelebekler”
Son Güncelleme :

12 Ağustos 2015 - 11:01

 

Zeynep Işıl Hamziç Boşnak Medya

 Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından başlayan Bosna Savaşı ( 1992-1995) esnasında Bosna Hersek’te 312.000 kişi hayatını kaybetti.Bosnadaki katliamlarda öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarların yeri bilinmiyordu, pek çoğunun halen de bilinmiyor.

Bu toplu mezarların saklanmasında gösterilen itina pek az şeyde gösterilmiş. Mezarlar hem derin kazılmış hem de üstü kapatıldıktan sonra çevrenin doğal bitki örtüsüne uygun olarak yeşillendirilmiş.
Bugüne değin bu işlerle (toplu mezar bulma) ilgilenen insanların kullandıkları yöntemler (uydu resimleri vb) bu yüzden pek işe yaramamış.Derken, mevcut coğrafyanın belli bazı bölgelerinde kelebek nüfusunda ciddi bazı artışlar gözlemlenmiş.Bu bölgeleri inceleyen uzmanlar bu bölgelerdeki bitki örtüsünde de tuhaf bir zenginleşme keşfetmişler.Bunun nasıl olduğunu anlamak için araştırma yaparlarken bu yerlerin altındaki cesetlere ulaşmışlar, araştırma derinleşmiş, ve toplu mezarlara ulaşmışlar.

Peki bu nasıl olmuş?

Katliamlarda ki toplu mezarlara gömülen cesetler toprağa karıştıkça toprağın besleyiciliğini artırmışlar (mineral vb yönünden), ve bu da bölgede bulunan misk otu ya da yavşan otu olarak bildiğimiz bitkinin (artemisia vulgaris) coşup fışkırmasına, bu da yalnızca bu bitki ile beslenen “Mavi kelebek” nüfusunun artmasına  sebep olmuş.

Olay basına yansıyınca yerel halk da araştırmaya katılmış ve öncelikli bölgeler belirlenip bu yolla pek çok toplu mezara ulaşılmış.Ayrıca Bosna da tüm yaşananlara rağmen iki ilginç şey olmuştur birincisi bir çok katliamdan bir şekilde olayı anlatacak bir kişinin ağır yaralıda olsa kurtulabilmesi, ikincisi de mavi kelebeklerin ortaya çıkışıdır.

Bir teori den bahsedilir. Ekvatorda bir kelebeğin kanat çırpışının kutuplarda fırtına oluşturma ihtimalidir. Bu ne kadar doğru ya da yanlış bilmiyorum ama Bosna’da kanat çırpan mavi kelebekler toprak altında topluca yatanların çığlığı misali çırpıyor kanatlarını sanki. Mavi kelebeklerin kanat çırpışları ile bulunan toplu mezarlarda bizim hafızalarımızda bir fırtına oluşturma ihtimalini barındırıyor sanki, yaşananları unutmamak, anlamak adına…

 

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN