Bosna'da Adalet Yerini Buldu.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 07:32

Bosna’da Adalet Yerini Buldu..

Bosna’da Adalet Yerini Buldu..
Son Güncelleme :

10 Kasım 2021 - 20:18

BOSNA SAVAŞI KAHRAMANI BOŞNAK KOMUTANA, YALANCI VE PARALI ŞAHİTLER ÜZERİNDEN AÇILAN İFTİRA VE KUMPAS DAVASINDA VERİLEN 10 YILLIK HAPİS CEZASI YÜKSEK MAHKEME TARAFINDAN BOZULDU.
 
“Masumlar asla mahkûm edilemez” !
 
Bosna Hersek Mahkemesi Temyiz Dairesi, İlk derece mahkemesinin Bosna Hersek Ordusu 3. Kolordusu eski komutanı Sakib Mahmulyin hakındaki verdiği kararı iptal etti.
Bu son karar, General Mahmulyin’in hukuk ekibi tarafından doğrulandı. İşlemler Temyiz Dairesine havale edildi.
Daha önceki ilk derece kararıyla Mahmulyin, Bosnalı Sırp taraftarı Bosna Hersek Savcılığının iddiasına göre bölgede “El-Mücahidin” adlı kontrolsüz silahlı birlik üyelerinin​​ komutası sınırları içindeki Vozuça ve Zavidoviçi’deki bir cinayeti ve insanlık dışı eylemlerini engellemediği için 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
İkinci derece yargılamasında, aynı savcılık, Bosna Hersek Ordusu 3. Kolordusu eski komutanı için daha yüksek bir ceza talep ederken, savunma tahliye veya yeni bir yargılama talep etti.
Savcılık, yakalanan Bosnalı Sırp Ordusu VRS mensuplarının kontrolsüz silahlı güçler tarafından kaçırılıp kaybolan ve yakalanan mahkûmlara, sivillere ve yaralılara yönelik insanlık dışı muameleleri nedeniyle verilen ceza talep etmişti.
Savunma, beraat veya kararın bozulmasını istedi. Savunma avukatı Vasvita Vidoviç’e göre, bu, geçersiz kanıtlara karşı bu kadar seçiciliğin gösterildiği nadir bir dava var. 293 savunma delilinden sadece 4’ünün kararda yer aldığını ve 289’unun neden değerlendirilmediğinin açıklanmadığını belirtti. Yine 26 tanık ve 2 bilirkişiden sadece 4’ünün değerlendirildiği, 22’sinin ise neden birinci mahkemede değerlendirilmemiş olması ikinci mahkemenin kararını etkileyen en önemli konular oldu.
 
Nusret Sancaklı..

YORUM YAP