Bosna Hersek'te alışılmadık trend: Erkekler eşlerinin soyismini alıyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 15:48

Bosna Hersek’te alışılmadık trend: Erkekler eşlerinin soyismini alıyor

Bosna Hersek’te alışılmadık trend: Erkekler eşlerinin soyismini alıyor
Son Güncelleme :

26 Aralık 2022 - 22:15

Bosna Hersek'te alışılmadık trend: Erkekler eşlerinin soyismini alıyor

Bosna Hersek’teki istatistik kurumlarının verilerine göre 2021 yılında yapılan evliliklerin 53’ünde, soyismini değiştiren erkek tarafı oldu.

Ülkenin iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nde (RS) 23 erkek, eşinin soyismini alırken, Bosna Hersek Federasyonu’nda (FBIH) ise trendi takip eden erkeklerin sayısı 30’u buldu.

Geleneksel toplumlar arasında yer alan Bosna Hersek’te, bu tip olaylara pek rastlanmazken, söz konusu trend ‘geleneğin çiğnenmesi’ olarak nitelendirildi.

Avaz gazetesine konuşan sosyolog Jusuf Ziga, “Bosna Hersek gibi geleneksel toplumlarda, soyismini değiştiren genellikle kadın olur. Bazı durumlarda, kadınlar kendi soyisimlerine eşlerinin soyisimlerini de eklerler.” diye konuştu.

Bu tip durumlarda, trendin nedeninin araştırılabilmesi için aradan biraz zaman geçmesi gerektiğine işaret eden Ziga, sosyal medyadaki küresel etkenlerin de göz önünde bulundurması gerektiğini ifade etti.

Bosna Hersek Federasyonu İstatistik Kurumu yetkilileri, trendin bu yıl da devam ettiğini, 2022 yılında yapılan 5 bin 816 evlilikten 9’unda erkeklerin eşlerinin soyisimlerini aldıklarını açıkladı.

Bu yıl evlenen çiftler arasında, kendi soyismine eşinin soyismini ekleyen bir erkeğin de bulunduğu ifade edildi.

Balkan News

YORUM YAP