'Bosna Hersek'in yeri AB'dir' » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mart 2024 - 14:39

‘Bosna Hersek’in yeri AB’dir’

‘Bosna Hersek’in yeri AB’dir’
Son Güncelleme :

29 Kasım 2016 - 11:20

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvanic, ‘AB ile yakınlaşmamız bize büyük avantaj sağlayacaktır. Bosna Hersek’in yerinin AB olduğuna eminim.’ dedi.

İvanic, başkent Saraybosna’daki Boşnak Enstitüsünde Uluslararası Nizami Gencevi Merkezi tarafından düzenlenen ve bölge ülkelerinden eski devlet başkanları ile bakanların da katıldığı 9. Üst Düzey Toplantı’nın açılışında konuştu.

Savaştan 20 yıl sonra bugün Bosna Hersek’teki barış ve istikrarın iyi olarak nitelendirilemeyecek durumda olduğunu belirten İvanic, ülkedeki savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması’na ilişkin halen iki tez bulunduğundan söz etti.

İvanic, “Yine de gerçekçi olmak gerekirse dünyada yaşadığı büyük bir savaştan sadece 21 yıl sonra, Bosna Hersek’teki gibi bir barış ortamının sağlandığı başka bir örnek yoktur. Dünyada savaş atmosferinden bu kadar çabuk kurtulan bir ülke daha bilmiyorum.” ifadelerini kullandı.

İvanic, Bosna Hersek’in AB’ye tam üye olarak “tecrit alanı” olmaktan kurtulacağını vurgulayarak, “Geçmiş bize, ortak bir istek ve çıkar olması durumunda değişikliğin mümkün olduğunu gösterdi. Uzlaşmaya hazır olduğumuzu göstermezsek, ülke çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir. Bu sıkıntıları dışarıdan birinin gidermesini beklemek gerçek dışı bir durum olur. AB ile yakınlaşmamız bize büyük avantaj sağlayacaktır. Bosna Hersek’in yerinin AB olduğuna eminim.” ifadelerini kullandı.

“AB, BİR BARIŞ PROJESİDİR”

Toplantıya katılan eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Josipovic de Güneydoğu Avrupa ülkelerinin AB’ye üye olmasıyla bölgede barışın hakim olabileceğini kaydederek, “Hiç kimse bizim için bir şey yapamaz. Biz kendimiz için çalışmak zorundayız. Her ülke kendi gelişimi ve geleceğinden sorumludur. Dostlarınız ve müttefikleriniz size ancak yardım etmek için vardır.” diye konuştu.

AB’yi “barış projesi” olarak nitelendiren Josipovic, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin AB’ye girmesinin, yalnızca barışın sağlanması açısından değil, aynı zamanda bölgenin kaderini belirlemek açısından da önemli olduğunu söyledi.

“BATI BALKAN ÜLKELERİ AB2NİN PARÇASI OLMALI”

Toplantıya katılan Türkiye’nin eski dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin ise başarılı çalışmaları dolayısıyla Uluslararası Nizami Gencevi Merkezini tebrik ederek, faaliyet gösterdikleri süre içinde Azerbaycan’da zirve, ülke dışında da konferans düzenlemeyi başardıklarını söyledi.

Savaş döneminde de ziyaret ettiği Bosna Hersek’i yakından tanıdığını belirten Çetin, “Bu ülkenin kara günlerine şahit oldum. Yaşananlardan sonra burada artık kan dökülmediğini görmek beni çok mutlu ediyor.” dedi.

Çetin, Balkanlar’da ve Bosna Hersek’te hala sorunlar olduğunu kaydederek, Dayton’un ne Bosna Hersek’te ne de Balkanlar’da sürekli barış ve güvenliği sağlayabildiğine işaret etti.

AB’nin özellikle Brexit sonrası bir krizle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Çetin, “Bu anlamda, AB’nin Suriye ve Ukrayna gibi bazı sorunları göz ardı ettiğini düşünüyorum. Aynı şekilde, Balkanlar’daki bazı sıkıntıları da çözmeyi başaramadılar. Bölgede barışı ve istikrarı sağlaması gereken AB’dir. Batı Balkan ülkeleri AB’nin bir parçası olmalıdır.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: http://www.timeturk.com/bosna-hersek-in-yeri-ab-dir/haber-377245

1

YORUM YAP