Birinci Bosna Sancak Kültür Günleri » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 09:25

Birinci Bosna Sancak Kültür Günleri

Birinci Bosna Sancak Kültür Günleri
Son Güncelleme :

10 Eylül 2016 - 12:53

Sizlere duyurmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyduğumuz bir haberimiz var: Bosna Sancak Kültür Günleri’ni gerçekleştiriyoruz. Ekim ayında İstanbul’un merkezi mekanlarında bir hafta süre ile Boşnak müziği, sineması, resimi kısacası Boşnak kültürü ve sanatı olacak.

Başarısını Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülü ile taçlandırmış Bosnalı yönetmen Jasmila Žbanić

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı’nın planladığı Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin proje ortağı olarak katkıda bulunduğu “Bosna Sancak Kültür Günleri”nde başarıları ile bizleri onurlandıran sanatçıları İstanbul izleyicisi ile buluşturuyoruz. Başarısını Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülü ile taçlandırmış Bosnalı yönetmen Jasmila Žbanić’in filmleri Divanhana topluluğunun müzikleri, Ressam Fehim Husković’in resimleri, Ayşe Kulin ile söyleşi …

Bosna Sancak göçmeni Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kültür, dil, sanat ve folklorik değerlerini korumak, yaşatmak; Türkiye ile başta Bosna Hersek, Sancak ve diğer balkan halkları arasındaki dostluk, sevgi ve işbirliğini geliştirmek amacında olan iki seçkin kurumun bu amaçlar doğrultusunda gerçekleştireceği etkinlik Boşnak kültürünü tanıtmak hedefine yönelik olacaktır. Bir diğer dileğimiz ve çabamız da bu etkinliğin geleneksel hale gelmesi üzerinedir.

17- 23 Ekim tarihleri arasında ilkini gerçekleştireceğimiz kültür günlerinin programı da yavaş yavaş belli olmaya başladı. Program içinde sinema gösterimleri, Sevdalinka konseri, resim sergisi, söyleşileri, belgeseller yer alıyor.

Grbavica Esma’nın Sırrı

Programın kesinleşen bölümlerinin başında sinema geliyor. 56. Berlin Film Festivali’nde Grbavica filmi ile Altın Ayı ödülünü kazanan Jasmila Žbanić’in filmleri salı gününden opazara kadar Pera Müzesi’nde dönüşümlü olarak gösterilecek. 1974 Saraybosna doğumlu yönetmen Jasmila Žbanić ayrıca 23 ekim pazar günü aramızda bulunarak izleyicileri ile buluşacak sorularını yanıtlayacak.

Divanhana

Kültür günlerinde Bosna müziğini kim ile ve nasıl tanıtacağımız da kesinleşti. 22 Ekim 2016 cumartesi gecesi İş Sanat Merkezi’nin 800 kişilik muhteşem salonunda gerçekleştirilecek olan konserde Divanhana bize Sevdalinkaları kendi yorumları ile sunacaklar.

Divanhana kökeni Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan ve aşk hasreti, melankoli, tutku ve
neşenin müzikal enstrüman ile ifade biçimi olan sevdalinkanın candan notalarına vurgu yapan bir topluluk. Bosna Hersek’in geleneksel müziğini ışıldayan yeni aranjmanlar ile sunmaktalar. Bosna’nın geleneksel müziği Sevdah’a kendi yorumunu katarak, sevdalinkanın Sefarad ve Oryantal unsurlarını yeni bir caz hassasiyeti ile harmanlayan Divanhana, 2016 yazının üzücü olaylarının altında neşesini yitirmiş Türkiye’ye bir yudum mutluluk olmaya çalışacak.

Divanhana konserinin biletleri www.biletix.com sitesinde satışa sunulmuştur.

Ayşe Kulin

Kültür Günleri’nin diğer bir etkinliği İstanbul doğumlu Boşnak kökenli yazar Ayşe Kulin’in gerçekleştireceği söyleşi ve imza günü. Sevdalinka, Adı Aylin, Füreyya, Türkan gibi pek çoğu en iyi satan olmuş 28 yayınlanmış kitabı bulunan Ayşe Kulin edebiyat meraklıları, sevenleri okurları ile buluşacak.

Ayşe Kulin söyleşisi 18 Ekim 2016 tarihinde Pera Müzesi toplantı salonunda yapılacak

Fehim Husković Sergisi

Bir diğer etkinliğimiz ise Fehim Husković sergisi.

1967 yılında Makedonya’da Veles kentinde dünyaya gelen Husković, Üsküp’te Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun oldu. Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi. Bulgaristan Sofya Üniversitesi’nde resim sanatının pedagoji ve metodoloji alanında doktora programını tamamladı. Halen Üsküp Güzel Sanatlar Fakültesi’nde profesör olarak çalışmaktadır. Husković, 80’in üzerinde kişisel sergi açmış, 700’den fazla karma sergiye katılmıştır.

Bosna Sancak Kültür Günleri için aktiivtelerimiz yukarıda saydıklarımız ile sınırlı olmayacak. Ancak yeni aktiviteleri kesinleştikçe sizler ile paylaşacağız. Hepimizin, izlemekle, bir parçası olmakla, onur duyacağı br hafta gerçekleştirmek için elimizden geleni yapmaktayız.

Kaynak: www.bsavakfi.org

4

 

3

2

1

 

YORUM YAP