Banja Luka" Arnaudiya Cami'sinin İnşasına Türkiyeden Destek" » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 09:40

Banja Luka” Arnaudiya Cami’sinin İnşasına Türkiyeden Destek”

Banja Luka” Arnaudiya Cami’sinin İnşasına Türkiyeden Destek”
Son Güncelleme :

27 Mart 2017 - 17:12

Zeynep Işıl Hamziç. Banja Luka’nın sembollerinden Ferhad Paşa (Ferhadiye) Camii’nin TİKA’nın desteğiyle yeniden inşasından sonra kentin tarihi hüviyetine dönüşü yönünde bir adım da Defterdar Hasan Efendi (Arnaudiya) caminin inşasıyla gerçekleştirilecek.

Bosna Hersek’in Banja Luka şehrinde Sırp kuvvetleri tarafından yıkılan Defterdar Hasan Efendi (Arnaudiya) Camii, Türkiye’nin desteğiyle yeniden inşa edilecek.

Bosna Hersek merkezli Fena Ajansı’nın haberine göre T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle yeniden inşa edilecek Arnaudiya Camii’nin temel atma töreni 22 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek. Yeniden inşasına ilişkin protokol Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar Müdürlüğü ve T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl Ekim ayında imzalanan cami,  savaş sırasında Banya Luka’da Çetnikler tarafından yıkılan 15 büyük camii arasında yer alıyor.

Defterdar Hasan Efendi tarafından 1595 yılında yapılan ve Arnaudiya veya Defterdariya isimleriyle ünlü olan Cami, UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde bulunuyordu. Klasik Osmanlı tarzında inşa edilen cami, Ferhadiye ile birlikte Banja Luka’nın kadim şehir merkezindeki en mühim eserlerden biri konumundaydı.

kaynak: Zambak.ba

 

YORUM YAP