Balkanların Vatansever Rumeli Kuvay-ı Milliyecileri » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Mayıs 2024 - 09:37

Balkanların Vatansever Rumeli Kuvay-ı Milliyecileri

Balkanların Vatansever Rumeli Kuvay-ı Milliyecileri
Son Güncelleme :

27 Haziran 2021 - 18:34

                                  Balkanların Vatansever Rumeli Kuvay-ı Milliyecileri

 

          Rumeli  genel karşılaştırmada vatan topraklarımız arasında İstanbul’dan sonra en kıdemli ve asilidir. En çok yatırım yapılan yerdir. Zeki, muteber simaları ile İmparatorluğu yüceltmiştir. Ama Kuvva-i Milliye, nedenseAnadolu’dan başlamıştır. Bu BİLGİSELİNDE sadece soracağız. Resim

         Yaygın bir cahil saçmalaması olan, Anadolu’da Kuvva-i Milliye çıkarken Rumelili sadece kaçıyordu lafı, pek gerçeği yansıtmaz. Zira 1878’de Bosna Hersek’in Avusturya Macaristan tarafından işgalinde Boşnakların tüm ülkede Avusturyalılara karşı kadın erkek savaşmasını anlatmıştık.Yine Kuvva-i Milliye’den çok önce, 1896 yılında Girit’te Osmanlı askerlerine işi bırakmadan silahlanan Girit halkının kendi topraklarını koruduğunu bilmekteyiz. Adadaki ordu, İstanbul’dan emir aldığı için geç müdahale edebiliyordu ve halk buna karşı kendisi silahlanmıştı. Peki 1878’de Ruslara karşı kaybettiğimiz savaşta Bulgaristan prensliğine bırakılan topraklardaki Pomak köylerinde Bulgar altında kalmayı kabul etmeyen insanlarca kurulan Timraş Cumhuriyeti bir Kuvva-i Milliye örneği değil miydi? Bu ufacık ülkecik 1879-1886 arasında yaşamıştı.

         Peki Berlin Konferansında Karadağ’a bırakılan Müslüman topraklarının savaşsız teslimini kabul etmeyen ve dağa çıkan Gusinye’li Ali Paşa’ya ne diyeceğiz? Ulcinj ve Podgoritsa ile Plav ve Gusinye’nin verilmesine karşı çıkmış, dağa çıkmışlardı. Altta soldan 2. bıyıklı kişidir.

      Resim

                       Karadağ bu insanların dağa çıktığını görünce Osmanlı’ya başvurur. Osmanlı onlar üzerine ordu göndermek yerine Karadağ’a şunu dese ne kaybederdi? Biz imzayı attık. Gücün yetiyorsa sen indir. Ama yok! Kendi halının üzerine Mehmet Ali Paşa’yı gönderir Dönem Ulu hakan dönemiydi.Asıl adı Ludwig Friedrich olan ve Nazım Hikmet’in de anne tarafından dedesi Müşir Mehmet Ali Paşa, teslimi reddeden halk tarafından linç edilip Kosova’da Cakova şehrinde öldürülür. Toprağını düşmana terk etmeyen halkın direnişini Padişahın orduyla bastırması neyin nesidir?Topraklarını Karadağ’a vermek istemeyen Gusinye’li Ali Paşa gibileri ise tarihin kahramanları arasında yer alır.Askeri üniformalarını çıkarıp artık bizden ve topraklarından vazgeçen Padişahın askerleri değiliz, İslam toprağını savunan neferleriz. diyen bu garipler unutulur mu? Örnekler o kadar çok ki. İmza atıp vazgeçtiğiniz ve Bağımsızlığını tanıdığınız Arnavutluk’ta “Du Baben, Du Sultanin” (Sultan’ı isterim, Babamızı isterim) diye ayaklanan ve Orta Arnavutluğu alan Hacı Kamili olayı bile bir Kuvva-i Milliye örneğidir aslında. Tabi görmek isteyene.

Resim

    Şimdi sizlere cahil bir yazar müsveddesi tutup neden Rumeli’den bir Kuvva-i Milliye çıkmamış? Derse, bunları alın ve yüzüne yüzüne okuyun. Hepsi de Kuvva-i Milliye’den önceki hadiselerdir. Cahil kişi bir şeyi bilmediğinde o şeyi hiç yaşanmamış sanan kişidir.

Saygılarımla.

Yüksel HOŞ-Trakya Üniveritesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü

Kaynak: https://twitter.com/jxlhs

YORUM YAP