Balkanların Özgürlük Simgesi Olan Çulha... » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 03:56

Balkanların Özgürlük Simgesi Olan Çulha…

Balkanların Özgürlük Simgesi Olan Çulha…
Son Güncelleme :

22 Mayıs 2023 - 21:40

ÇULAH NEDİR ?
Napolyon, tüm Avrupa’yı feth etmek için 1803 yılında başlattığı savaşlar sırasında 1810 yılından sonra Osmanlı Türk İmparatorluğu ile müttefik olan Fransız askerlerine, Batı Balkanlara geldikleri zaman Balkan ülkeleri halkına savaştan değil, barıştan yana olduklarını göstermek için kendi asker şapkaları yerine yünden düz bir şapka giymeleri emredilmişti.
■ Napoleonovi vojnici koji su je nosili željeli su da lokalnom stanovništvu Balkanskih zemalja sugerišu da su oni za mir, nikako za rat.
Fransız devriminden (1789) sonra bu başlığın, özgürlük ruhu mesajı taşıdığı için Boşnaklar, Arnavutlar, Makedonlar, Sırplar ve Karadağlılar da dahil olmak üzere bu bölgedeki birçok kişi tarafından benimsendiğini iddia ediliyor. Daha sonra bu başlık (beyaz renkte) sadece Arnavut halkı tarafından giyilmiştir.
■ Tvrdio je da su ovu kapu preuzimali mnogi na ovim prostorima, pa i Bošnjaci, Albanci, Makedonci, Srbi i Crnogorci jer je nosila poruku slobodarskog duha. Kasnije je utjemeljenje našla samo u albanskom narodu.
Boşnaklar, Çulah başlığını Fes (yakın tarihte Beretka), Sırplar Şykaça ile, Karadağlılar ise Krikliya veya Zavratka ile değiştirdiler. Çulah daha küçük nüfuslu topluluklarda popülerliğini korudu. Sancak’ın Yenipazar ve diğer şehirlerinde yakın tatihe kadar Çulah kullanılmaya devam etmiştir.
■ Bošnjaci su je zamijenili fesom, a Srbi šajkačom, Crnogorci kariklijom ili zavratkom. Samo u manjim sredinama ostala je popularna kod stanovništva. Tako je bilo i u Pazaru.
 
Kaynak: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003223577516

YORUM YAP