Balkanlarda Sınırları olanlara "Tehlikeli Oyunlar" » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 21:09

Balkanlarda Sınırları olanlara “Tehlikeli Oyunlar”

Balkanlarda Sınırları olanlara “Tehlikeli Oyunlar”
Son Güncelleme :

08 Ocak 2019 - 9:28

.

.

Çeviren ve Yazan: Nail Pinduk Kosova-Prizren

Saraybosna’daki analistler, sınır değişikliklerinin ve Balkanlarda büyük devletlerin kurulmasının savaş olmadan mümkün olmadığını belirtti. Onlar ayrıca Bosna-Hersek’teki Kosova ile Sırp Cumhuriyeti arasındaki karşılaştırmalardan da bahsettiler.

Sırp makamları, Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay’ın “Kosova ile Arnavutluk arasındaki sınırın Schengen ilkesi altında kaldırıldığını” söyleyen ifadesine şiddetle tepki gösterdi. Sırbistan Savunma Bakanı Aleksandar Vulin, kendisine göre “yalnızca Sırbistan’da değil, Balkanlar’da çatışmalar olmadan kurulamayacak” Büyük Arnavutluk “oluşturma girişimi olduğunu söyledi.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, Priştine’deki yetkilileri “bölgesel istikrarı düşürmek” ile suçladı. Başbakan, Kosova’yı Sırp Cumhuriyeti ile Bosna-Hersek’le karşılaştırma fırsatını buldu. Brnabiç, “Sınırların şu anda tartışılmakta olduğu ve Sırp Cumhuriyeti için değil, bunun yalnızca bazıları için nasıl mümkün olduğu açık.” Dedi. Bu açıklamaların hemen ardından Saraybosna’daki makamlara tepki gösterdi.

Bosna-Hersek (BH) Cumhurbaşkanlığı üyesi Zeljko Komšić,

“Kosova ve Arnavutluk arasında ne olursa olsun B-H sınırlarının hiçbir şekilde itiraz edilemeyeceğini” söyledi. “Neden 90’lı yılların siyasetinin artık daha fazla sonuç verebileceğini düşünüyor? İşbirliğine geri dönmek yerine, Avrupa entegrasyonu ve bölgenin istikrara kavuşması yerine, BH ile Kosova arasında tamamen dengesiz paralellikler çekmeye ısrar ediyorla .

Boşnak üyesi Şerik Caferoviç, toprak bütünlüğünü veya sınır değişikliklerini ihlal etmeye çalıştığını iddia ederken, “BH’nin varlığına aykırı değil, tüm bölgenin barış ve istikrarını ihlal edeceğini iddia etti, çünkü bu, Dayton Anlaşmalarına son verecek. ve aynı zamanda BH’nin iç etnik yapıları “. Sınır düzeltmeleri çatışma olmadan mümkün değil mi?

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandar Popov, Deutsche Wellen’e verdiği demeçte, “büyük Sırbistan”, “büyük Arnavutluk” ve “Hırvatistan’ın yaratılmaması gerektiğini söyleyen İngiliz diplomat ve jeo-politolog Timothy Less’in tezlerini hatırlıyor harika “, Balkanlar’da barış olmayacak. Yeni senaryolar olmadan bu senaryoların mümkün olmadığını düşünüyor. “Arnavutluk ile Kosova arasındaki ilişkiler hakkında konuşurken, burada karışık Amerikalılar olduğunu ve sınırın kaldırılması fikrini verdiklerini düşünüyorum. Bu fikir gerçekten gerçekleşirse, o zaman tüm bölgenin ciddi sorunları olacak, çünkü tüm hikaye orada bitmiyor. Sırbistan hemen Sırp Cumhuriyeti’ne katılacak ve ‘Herceg-Bosna’ (bir Hırvat çoğunluğun yaşadığı Herzegovina’nın bir parçası) Hırvatistan’a katılacak.

Bugün bildiğimiz BH’den taşların üzerinde taş olmazdı. Bu tür bölgesel değişiklikler savaş olmadan asla gerçekleşmedi. Popov, bu fikirlerin savaştan sonra barışçıl bir konferansta gerçekleştiğini ve, Balkanlardaki şiddetli sınır değişikliği süreci 1990’lı yıllarda başladı, Dayton Anlaşması ve Sırp Cumhuriyeti’nin (SC) kurulmasıyla sona erdi. Diyerek şöyle devam etti: “Bu sürecin devamı ancak savaşla yapılabilir, ancak bugünkü çatışmaların Karadağ, Makedonya ve Yunanistan da dahil olmak üzere daha geniş bir alanı kapsayacağı belirtilmelidir. Bunlar sınırsız Balkan savaş oyunları.

1990’ların savaşları eski Yugoslav cumhuriyetleri sınırları dahilinde tamamlandı. Popov, “Balkanlar’da büyük devletler yaratmak amacıyla mevcut sınırları değiştirmek veya kaldırmak için yeni çatışmalar, daha fazla alan içeren bir yangına yol açacak” dedi. Balkan istikrarsızlaşması da AB’yi etkiliyor Popov, eski kıtanın ötesinde, Avrupa Birliği’ni de etkilemek isteyen güçler olduğuna inanıyor.


Alexander Popov ,ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa’nın her zamankinden daha fazla yaralandığı bir zamanda AB’yi istikrarsızlaştırmak için birçok adım attı, çünkü AB’de büyük çelişkiler var. Bunun, aynı zamanda AB’nin varlığını da etkileyebileceğinden korkuyorum “diyor.

Saraybosna’daki siyasi analist Almir Terziç, BH ile Kosova’nın bir parçası olarak sırasıyla SC ile Kosova ve BH arasında yapılan karşılaştırmaların Sırp liderlerin Sırbistan’daki vatandaşlarının kendilerini bölgedeki en büyük kaybedenler olmadığına ikna etme girişimi olduğunu düşünüyor Balkanlar ve Belgrad’ın Sırbistan’ın toprakları dışında söyleyecekleri hala var. “Mutlaka takip edecek diğer Avrupa süreçlerini göz önüne aldığımızda, böyle bir politika çoğunlukla Belgrad’a zarar verecek. Ayrıca Sırbistan, Aleksandar Vucic’in yönetiminde bile olsa, Drina Nehri’nin kesin olarak B-H ile sınır olarak tanımlandığı ve sona eren şeylerle BH anlaşması imzalamakta ısrar ediyor. “Dedi.

YORUM YAP