Balkanlarda Kurban Bayramı coşkuyla karşılandı » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 15:25

Balkanlarda Kurban Bayramı coşkuyla karşılandı

Balkanlarda Kurban Bayramı coşkuyla karşılandı
Son Güncelleme :

14 Eylül 2016 - 2:21

 

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya, Karadağ, Hırvatistan, Arnavutluk ve Kosova’da yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı’nı coşkuyla karşıladı.

 
Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya, Karadağ, Hırvatistan, Arnavutluk ve Kosova’da yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı’nı coşkuyla karşıladı.

Bayram namazı dolayısıyla camilere akın eden milyonlarca Müslüman, dünyaya barış ve dayanışma mesajı gönderdi.

Bosna Hersek

Bosna Hersek’te binlerce Müslüman başkent Saraybosna’daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi’ni doldurdu. Bayram namazını kıldıran ülkenin İslam Birliği Başkanı Huseyin Kavazovic, Hz. İbrahim ve oğullarını anımsatarak, “Hazreti Muhammed sav şöyle der: Müslüman, diğer Müslümanların diline ve eline inandığı kişidir.” dedi.

Cemaate seslenen Kavazovic, dinin güzellik ve iyiliği öğrettiğine işaret ederek, dini kullanarak ahlakı bozan ve bencillik yoluna girenlerin de olduğunu anımsattı.

Bosna Hersek’in Banja Luka şehrinde 1993 yılında Sırp ordusu tarafından yıkılan ve 7 Mayıs’ta yeniden hizmete açılan tarihi Ferhadije Camisi’nde de bayram namazı büyük coşkuyla kılındı. Müslümanlarla dolup taşan camideki namazı, Banja Luka Müftüsü Osman Kozlic kıldırdı.

Sırbistan

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki tek cami olma özelliğini taşıyan Bajraklı Camisi, bayram namazını kılmak isteyen Müslümanlarla doldu. Ülkenin İslam Birliği Başkanı Sead Nasufovic, burada yaptığı konuşmada, tüm dünyaya barış ve dayanışma temennisinde bulunarak, Müslümanların bayramını kutladı.

Sırbistan’daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki Novi Pazar’da da bayram namazı vesilesiyle Müslümanlar camilere akın etti. Bayram namazının ardından birçok camide Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Bugün, yüreklemize gerçek sevgi hakim olsun”

Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Mustafa Paşa Camisi’nde toplanan yüzlerce Müslüman safları doldurdu. Yer bulamayan cemaat de bayram namazını avluda kıldı. Bayram namazına, ülkenin İslam Birliği Başkanı Sulejman Rexhepi ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil de katıldı.

İslam Birliği adına hutbe veren Üsküp’teki İsam Bey Medresesi öğrencisi Orhan Zendeli, “Camiden evinize döndüğünüzde olumsuz düşünceleri atın. Kardeşlerinize elinizi uzatın ve fakirin sofrasını donatmak için yoksullara yardım edin. Bugün, yüreklemize gerçek sevgi hakim olsun. Bu şekilde Yaradan’ın emirlerini yerine getirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Karadağ

Balkanların en küçük ülkesi Karadağ’da da başta başkent Podgoritsa’daki Osmanagic Camisi olmak üzere ülke genelindeki 130’dan fazla camide bayram namazı kılındı.

Osmanagic Camisi’nde toplanan Müslümanlara seslenen ülkenin İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, Kurban Bayramı’nın birlik ve dayanışma anlamına geldiğini ifade ederek, “Bu tür günlerde insanların biribirinden uzaklaşmaması lazım. Bayram, aile, arkadaş ve komşularımızla tüm olumsuzlukları yok etmek demektir.” diye konuştu.

Hırvatistan

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de, şehirle aynı ismi taşıyan camide toplanan yaklaşık iki bin Müslüman, Kurban Bayramı’nı coşkuyla karşıladı. Zagreb’de kılınan bayram namazının ardından camide Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Hırvatistan’ın Rijeka şehrinde de Müslümanlar bayram namazı vesilesiyle toplandı.

Arnavutluk
Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Şehitler Bulvarı’nda kılınan bayram namazına her bayram olduğu gibi yoğun katılım oldu. Tiran Müftüsü Ylli Gurra’nın kıldırdığı bayram namazında, barış mesajı verildi. Bayram namazı Arnavutluk’un diğer şehirlerinde de büyük bir katılımla idrak edildi.

Kosova

Kosova’nın başkenti Priştine’deki Fatih Sultan Mehmet Camisi de bayram namazı vesilesiyle doldu. Namazın ardından Kosova İslam Birliği Baş İmamı Sabri Bajgore, yaptığı konuşmada, Kurban Bayramı’nın gönüller ve ameller aracılığıyla idrak edilmesinden dolayı özel bir anlam ifade ettiğini kaydetti.

YORUM YAP