Arnavutluk Parlamentosu, Srebrenitsa soykırımı tasarısını reddetti! » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 03:46

Arnavutluk Parlamentosu, Srebrenitsa soykırımı tasarısını reddetti!

Arnavutluk Parlamentosu, Srebrenitsa soykırımı tasarısını reddetti!
Son Güncelleme :

12 Mayıs 2022 - 22:12

Arnavutluk Parlamentosu, muhalefetin 1995’te Bosna Hersek’te Sırp güçleri tarafından gerçekleştirilen Srebrenitsa soykırımını kınayan yasa tasarısını reddetti.

Başbakan Edi Rama liderliğindeki Sosyalist Parti’nin çoğunluğu elinde bulundurduğu parlamentoda teklifin reddedilmesinin ardından Rama, Srebrenitsa soykırımını reddeden Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yakın ilişkilere sahip olmakla suçlandı.
Sosyalist Partili vekiller ise yasa tasarısını reddetme nedeninin tasarının eski Cumhurbaşkanı Sali Berisha tarafından destekleniyor olması olduğunu ileri sürdü.

Milletvekili Taulant Balla, parlamentodaki konuşmasında Berisha’nın desteklediği yasaya destek veremeyeceklerini zira Berisha’nın Srebrenitsa soykırımı sırasında Arnavutluk Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi. Balla, Berisha’nın Sırbistan’a yönelik uluslararası ambargoyu delerek bu ülkeye petrol sevkiyatı yaptığını ve bu yolla Miloşeviç rejiminin gerçekleştirdiği soykırıma yardımcı olduğunu ileri sürdü.

İddiayı reddeden Berisha ise o dönemde deldiği tek ambargonun silah ambargosu olduğunu ve Sırbistan’la savaşan Bosna Hersek ve Hırvatistan’a silah sevkiyatı yaptırdığını ileri sürdü.

Exit.al’ın haberine göre muhalif lider, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’in Srebrenitsa soykırımını mümkün kılan isim olduğunu söyleyerek, “küçük Putin” olarak nitelendirdiği Vuçiç’in bölgede yeni bir soykırım hazırlığı yaptığını iddia etti.

Yasa tasarısı, Berisha’nın liderlik mücadelesi verdiği Demokratik Parti’den bir milletvekili olan Tirtan Shehhu tarafından sunulmuştu.

Tasarı, Başbakan Rama’nın Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile Kosova’nın menfaatleri pahasına kurulan güçlü ilişkiler nedeniyle eleştirildiği bir dönemde geldi.

Berisha’nın Demokratik Parti liderliği mücadelesi, muhalefetin hükümet aleyhindeki eleştirilerinin de sertleşmesine neden oldu.

Balkan News

YORUM YAP