Arnavut Mutfağından Fergese ( Malzemeleri ve Yapılışı ) » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 23:19

Arnavut Mutfağından Fergese ( Malzemeleri ve Yapılışı )

Arnavut Mutfağından Fergese ( Malzemeleri ve Yapılışı )
Son Güncelleme :

04 Nisan 2023 - 22:20

Arnavutluk’un ulusal yemeklerinden biri ve çokça sevilen Fërgesë (Fırgesı) taze sebzelerle peynirin birleşimiyle yapılan bir fırın yemeğidir. Arnavutluk’un başkenti Tiran’a ait bir yemektir ve “Fërgesë Tirane” ve Fergesë e Tiranës me piperka olarak da bilinir. (Biberli Tiran Fırgesi)

Arnavutça okunuşu Fırgesı fakat fergese olarak de söylenebilir.
Fergese; kızartma, kızartılan sebzeler ve yiyecekler anlamına gelir ve belli aşamalardan sonra, son olarak toprak kapta pişer ve bu yüzden aynı zamanda “Tave Dheu” (toprak tava) olarak da bilinir

Çok fazla adı biliyoruz fakat Arnavutlar’ın Geg ve Toska olarak iki farklı lehçesi ve bununla birlikte bölgelere göre değişen adlar olabiliyor.

Geleneksel olarak yapılan Fergese, sebze ve peynir ile yapılır. Bir vejetaryen yemeği olarak, yurt dışında da bilinir. Ana yemek olarak da değerlendirilebilir fakat daha çok meze, garnitür veya kahvaltılık-atıştırmalık gibi tüketilir.

Malzeme olarak da; biber (dolmalık olabilir), soğan, domates, yerel olarak yapılan tuzlu süzme peynir (veya yerine beyaz peynir), fesleğen, tereyağı, un ve zeytinyağı kullanılır. fakat tercihe bağlı olarak farklı malzemelerle de yapılır.

Hatta ciğerli olanı var ve ArnavutCom içerisinde o tarifi de yayımlayacağız. (Arnavutların meşhur ciğer sevgisi)

Fergese nasıl yapılır?
Malzemeler:

5 adet biber (közlenmiş biber olsa çok daha güzel olur)
400 gr. domates
1 adet orta boy soğan
150 gr. beyaz Peynir
1 çay kaşığı pul biber
20 gr. Un
20 gr tereyağı
5 gr. yoğurt
2 yemek kaşığı fesleğen
Biber
Tuz
Zeytin yağı

Fergese Yapılışı:

1- Soğanı doğrayın bir tavada yağla birlikte yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra bir kenara koyun.

Biber ve domates karışımını hazırlayın

2- Biberleri, domatesler küçük parçalara ayırın ve içine fesleğen ekleyerek 10 dakika kadar pişirin. Karışım biraz sıvı kalmış olacak şekilde koyulaşmış olmalıdır. Ardından daha önce pişirdiğimiz soğanları ilave edin ve karıştırın.

Peynir ve yoğurt karışımının hazırlanışı

3- Ayrı bir küçük tavada tereyağını eritin ve ununu ilave edin. Hemen ardından küçük parçalara ayırdığınız peyniri ilave edin. Bu karışım belli erime ve yoğunluğa ulaştıktan sonra son olarak da yoğurdu ilave edin.

Malzemeleri birbirine karıştırın

4- Peynir ve yoğurt karışımını, daha önce yaptığınız biber ve domatesli malzemeyle karıştırın ve tuz, karabiber vb. dilediğiniz baharatları ekleyin.

Pişirme Aşaması

5- Hazırladığınız karışımı, küçük topraklara kaplara koyun 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Karamelize bir duruma gelinceye kadar pişirin

Bu kadar, Fergese hazır!

Afiyet olsun! – Ju boft mir!

Kaynak: Arnavut.Com
“Arnavut Yemekleri”

YORUM YAP