Aliya İzzetbegoviç, Mezarı Başında Anıldı » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 23:40

Aliya İzzetbegoviç, Mezarı Başında Anıldı

Aliya İzzetbegoviç, Mezarı Başında Anıldı
Son Güncelleme :

09 Ağustos 2016 - 11:10

Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, doğumunun 91. yılında Saraybosna’daki kabri başında anıldı.

Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, doğumunun 91. yılında Saraybosna’daki kabri başında anıldı.

Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik yapan, bilgi birikimi nedeniyle “Bilge Kral” olarak anılan Aliya İzzetbegoviç’in, Kovaçi Şehitliği’nde bulunan kabri başında düzenlenen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in yanı sıra bakanlar, belediye başkanları, gaziler, eski askerler ve vatandaşlar katıldı.

Ziyaretçiler, merhum İzzetbegoviç’in kabrine çiçek bırakıp dua etti.

Bakir İzzetbegoviç, burada yaptığı açıklamada, babası Aliya İzzetbegoviç’in hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, “O, devlet olma kavramını geri kazandığımız, Bosna ordusunun kurulduğu, Boşnakların isimlerini ve kendi dillerini geri aldığı, tarihi bir adımın atıldığı zamanın sembolüdür.” ifadelerini kullandı.

Günümüzdeki Boşnak liderlerin hiçbirinin babası ile mukayese edilmemesi gerektiğini söyleyen İzzetbegoviç, “Ben dahil, hiçbir Boşnak liderin kendini rahmetli babam ile mukayese etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün, geçmişe kıyasla çok daha kolay günler. Sorunlar bugün de var ancak taşıdığımız yük daha hafif.” diye konuştu.

“Bilge Kral” Aliya İzzetbegoviç

Bosna Hersek’in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats şehrinde 8 Ağustos 1925’te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın içerisinde yer aldı.

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren Aliya İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin “sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan” yararlanarak serbest kaldı. “Bilge Kral”, Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı’nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990’da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi’ni (SDA) kurdu. Bosna’da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da halkına önderlik etti.

Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna Hersek’in siyasi sınırlarını korudu.

 

Kaynak: http://www.haberler.com/aliya-izzetbegovic-mezari-basinda-anildi-8682423-haberi/

2

YORUM YAP