ALİjA İZETBEGOVİÇ KAZANDA DA YAŞAYACAK » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 09:10

ALİjA İZETBEGOVİÇ KAZANDA DA YAŞAYACAK

ALİjA İZETBEGOVİÇ KAZANDA DA YAŞAYACAK
Son Güncelleme :

28 Mart 2015 - 22:36

ALİjA İZETBEGOVİÇ KAZANDA DA YAŞAYACAK

Bosna Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç adına Kazan’da yapılan park ve park içinde dikilen anıt törenle hizmete açıldı.

Bosna Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç adına Kazan‘da yapılan park ve park içinde dikilen anıt törenle hizmete açıldı. Açılışa Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko, Kazan Kaymakamı Murat Duru, Belediye Başkan Yardımcıları Cengiz Gevrek, Abidin Arıkök, Ahmet Ceylan, Orhan Yazıcı, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Belediyeye gelişinde çiçeklerle karşılanan Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko’ya Kazan hakkında bir brifing verildi. Brifingin ardından Atatürk Mahallesinde Belediye tarafından yapılan ve içerisinde oyun gruplarının yanı sıra spor tesislerinin yer aldığı Aliya İzzetbegoviç Parkı ve Anıtın açılışı yapıldı. Kazan Belediyesi Seymen Alayı’da açılış öncesi Ankara oyunlarından oluşan bir gösteri sundu. Parkı dolaşan Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko, yetkililerden bilgi aldı.

Belediyenin yaptığı bu hizmetle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını belirten Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko, “Bugün Kazan’da tam bir Bosna Hersek ve Aliya İzzetbegoviç günü yaşadık. Türkiye ile Bosna Hersek arasında çok ortak nokta var. Ortak kültürümüz, dinimiz, tarihimiz var. Bu sebepten dolayı bugün burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu parkın açılmasıyla rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in hayatı ve mücadelesi hakkında Kazanlı gençler daha fazla bilgi sahibi olacaklardır” dedi.

Yaptığı çalışmalardan dolayı Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk’e teşekkür eden Kaymakam Murat Duru, “20’inci yüzyılın sonlarına doğru Bosna Halkını zor şatlarda bağımsızlığına kavuşturan bilge lider Aliya İzzetbegoviç’in hem adını yaşatmak hem de onun devlet adamlığını, adeta bir Yunus Emre bir Mevlana bir Hacı Bektaş-ı Veli bir Hacı Bayram-ı Veli gibi gönül ve inanç dünyamıza yönelik ortaya koyduğu fikirlerini gelecek kuşaklarımıza aktarmak amacıyla böyle anlamlı hizmeti ve etkinliği gerçekleştirenlere ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Kazan Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Gevrek “Aliya İzzetebegoviç, 20’inci yüzyıl’ın yetiştirmiş olduğu en büyük devlet adamlarından birisidir. Bu sadece Bosna Hersek için değil bütün insanlık içindir. Onun ustaca liderliği sayesinde Bosna Hersek’i fırtınalı bir denizden alarak daha büyük insanlık kıyımlarının yaşanmasının önüne geçmiş ve Bosna Hersek’e bağımsızlığını getirmişti. Her zaman hoşgörü, kardeşlik, diplomasinin dilini kullanıştır. 81 İl’den insanların yaşadığı, adli olayların yok denecek kadar az olduğu ve hoşgörü şehri olarak ta anılan Kazan’da Aliye İzzetebegoviç’in adının yaşatılması, onun hayatının gençlerimiz tarafından benimsenmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Park ve anıtın ardından Aliye İzzetbegoviç’in gençlik ve bağımsızlık yıllarını konu alan sergi gezildi. Büyükşehir Belediyesi Kazan Aile Yaşam Merkezi’nde 15 gün boyunca açık duracak sergi ücretsiz gezilebilecek. Açılışın ardından Kazan Belediyesi Satıkadın Müzesini de gezen Büyükleçi Damir Dzanko burada müze hakkında yetkililerden bilgi aldı.

YORUM YAP