BOŞNAK KELİMESİNDEN NEDEN ÇEKİNİYORSUNUZ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

1 Mayıs 2024 - 00:05

BOŞNAK KELİMESİNDEN NEDEN ÇEKİNİYORSUNUZ?

BOŞNAK KELİMESİNDEN NEDEN ÇEKİNİYORSUNUZ?
Son Güncelleme :

22 Ocak 2016 - 0:03

BOŞNAK KELİMESİNDEN NEDEN ÇEKİNİYORSUNUZ?

YAZAN: ŞEVKET KOÇ – BOŞNAK MEDYA YAYIN EDİTÖRÜ

Boşnaklar,bu dünyada var olduğu günden beri hep başka milletlerin kendine benzettiği,aslında onlar bizden ama din değiştirdiler dediği millet..

Sırplara göre Müslüman Sırp,Hırvat’a göre Müslüman Hırvat denilerek sürekli kimliği reddedilmiş ve BOŞNYANİ kökenli olan bir milletin kendisi hakkında olmadık yalanlar uydurulmuş veya KABULLENİLMEMİŞ kimlik..

Bu süreç 1180’den itibaren değişmeye başlar ve BANLIK olarak varlığını sürdürmeye devam eden bir topluluğa dönüşür.. 1300’lerde ise BOSNA KRALLIĞI meydana gelir ve artık kendine ait – belki de bir daha hiç yaşayamayacakları – bir devlet sahibi olurlar..

Bu süreç BOGOMİLİZM ile özdeşleşir ve artık Bogomil: Boşnak kavramları yan yana anılır..Oysa BOGOMİLİZM Bulgar kökenli bir mezheptir -ve hepimizin bildiği gibi- Hrıstiyanlığın çoğu ritüelini reddeden ve İslam Dinine yakınlığı olan bir mezheptir.Boşnakların İslam dinine geçişini kolaylaştıran bir etken olarak kabul edilir.( Oysa burada ekonomik etkenler de var..Mesela toprak sahibi olma ve Osmanlının yerlilerinin topraklarına dokunmaması da var).

Boşnak kelimesi Osmanlı içinde çok rahat yaşayan bir kimliktir ama Boşnaklar kendi isteğiyle BOŞNAK kelimesinden çok OSMANLI ve TÜRK kelimelerini tercih etmişlerdir.

Osmanlının bütünleştiriciliğini burda daha rahat görmekteyiz..Fransız İhtilaline kadar Bosnada yaşayan Sırp,Hırvat ve Boşnaklarda kimlik hiç söz edilmeyen bir kavram iken daha sonra milliyetçiliğin etkisiyle bölüşmeler başlar.

Boşnaklar için değil sadece,bölgedeki tüm MÜSLÜMAN kimliğine hep birden TÜRK adı verilmiştir.Ama 1830 yılından itibaren BOŞNAKLAR Gradaşçeviçin önderliğinde Osmanlıya karşı isyan hareketlerine başlamasıyla artık BOŞNAK kelimesini kullanmayı tercih etmeye başlar..

Neyse ,tarihte fazla dolanmadan sadede gelmeye başlayalım : BOŞNAK kelimesi TİTO zamanında da reddedilen bir kelimedir.Burda YUGOSLAV milliyetçiliği ile beraber BOŞNAK keimesi de silinmek istenir..1968’e kadar bırakın BOŞNAK kelimesini MÜSLÜMAN kelimesi bile kabul edilmemiş,daha sonra ise MÜSLÜMAN adı altında bir millet olarak anayasal hakların yanında yer alır ancak hala BOŞNAK kelimesi reddedilen bir kelimedir..

Günümüze gelecek olursak,Bosnada genel itibariyle BOŞNAK kelimesinden çok BOSNALI,Boşnakça kelimesinden çok BOSNACA diye bir takım iddia ve hipotezler var.Bazı Boşnakların BOŞNAK yerine BOSNALI kelimesini kullandığı bilinen gerçektir..Onlara sormak lazım : kardeşim neden çekiniyorsunuz BOŞNAK kelimesinden? BOŞNAKÇA değil de BOSNACA kelimesini kullanıyrosunuz? Bosna bir kere bölgesel ad.Burda Sırp,Hırvat ,Boşnak,Macar,Alman vb milletler var..Hangi dil bu?

Konumuz o değil..Şimdilerde ise BOŞNAK olman için kimliğinde Bosna Hersek vatandaşlığı olması lazım deyip SANCAK,KOSOVA VE KARADAĞ bölgeleri başta olmak üzere diğer Boşnaklar için ise onları kabul etmemekte,KARADAĞLI,KOSOVALI VE SIRBİSTANLI diye adlandırmaktadırlar.

Ne yapmaya çalışmaktasınız ? Bu ne ayrımclık? Böyle bir saçmalık olur mu ? Neden kendinizi ve diğer BOŞNAKLARI Boşnak adı altında kabul etmemektesiniz? Hepimiz aynı milletiz.Bugun Almanyada yaşayan Türklere Türk değil de ALMAN mı diyecez? Brezilyadakilere Brezilyalı mı diyecez? vb

Geçenlerde biri bana yazıyor..Burda okuyan BOsnalı bir öğrenci..Sen TÜRKSÜN ..Hayır ben Boşnağım dedim..Kimliğin nereliyse oralısın diyor..Hanfendi Bosnalı ya..kendisinden başka herkesi Boşnak olarak görmüyor..Aynı ifadeyi oraya giden bir arkadaştan da duydum..Nüfus cuzdanın nereliyse oralısın demişler..

Başta belirttiğimiz topluluklardan yani Sırp ve Hırvatlardan ne farkınız kaldı şimdi? Onlar da Boşnakları YOK olarak kabul ediyorlar siz de..Sizi acaba ne diye öldürüyordu komşularınız ? BOŞNAK diye,müslüman diye değil mi? O hiç beğenmediğiniz hatta BOSNANIN KÜRDÜ diye nitelendirdiğiniz SANCAKLI BOŞNAKLAR da savaş zamanında yardıma gelmedi mi hani bazılarınız Türkiyeye gencecik olarak kaçarken ?

Sancaklı generaller ve askerler yok muydu savaşan ? O zaman bu kendini beğenmişlik nedir ?

Bir an önce aklınızı başınıza toplayın.Bu mantık çok tehlikeli..Tamamen bir fitne fesat yayma..ve siz fitneci olarak ,ayrımcı olarak tarihte yerinizi alacaksınız ..( Fikret ABDİÇ geldi aklıma..O hainden ne farkınız kalır?

Not: Bu yazım tüm Bosna ve Boşnaklara değil,ayrımcılık yapanlaradır.

YORUM YAP