Yolsuzluk" Kosova,Makedonya,Türkiye ve Sırbistan" » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 11:29

Yolsuzluk” Kosova,Makedonya,Türkiye ve Sırbistan”

Yolsuzluk” Kosova,Makedonya,Türkiye ve Sırbistan”
Son Güncelleme :

26 Ocak 2017 - 12:03

 

Zeynep Işıl Hamziç. Yolsuzlukta en üst sıralarda Kosova’yı Makedonya, Türkiye ve Sırbistan takip etti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün açıkladığı 2016 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, geçen yıl bulunduğu 66’ncı sıradan 75’inci sırayla geriledi.

Balkanlar’da Kosova’dan sonra Makedonya en üst sırada yer alıyor.

Listede 176 ülke yer alıyor.

Kosova 96. ,Makedonya 90.,Türkiye 75.sırada,

Türkiye 75’inci sırayı Bulgaristan, Kuveyt ve Tunus ile paylaşıyor. Türkiye’den önceki sıralarda ise Sırbistan,Bahreyn, Gana, Burkina Faso ve Solomon Adaları yer alıyor.

Rapora göre, en iyi performansı gösteren ülke Danimarka birinci, Somali sonuncu oldu.

Danimarka’yı Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, İsviçre ve Norveç takip ediyor.

‘Yolsuzluğun panzehri kuvvetler ayrılığı’

Türkiye’de bulunan Uluslararası Şeffaflık Derneği  Yön. K. Bşk. E. Oya Özarslan ise, Türkiye’nin endeksteki düşüşünün nedenleri olarak “yolsuzlukla mücadele alanında son yıllarda hiçbir gelişme yaşanmaması, ulusal ve uluslararası kurumların bu konudaki uyarılarının dikkate alınmaması, şeffaflıktan ve katılımcı yönetim anlayışından her geçen gün daha da uzaklaşılması ve kurumsal alanlarda erozyon yaşanmasını” gösterdi.

“Hükümetler, kamuoyu ve ve bankaların ne duymak istediğini gayet iyi biliyor fakat verilen sözlerin ardından icraat yapılmıyor“ diyen Finn Heinrich, sosyal adaletsizlik ve yolsuzluk arasında yakın bir bağ bulunduğuna da dikkat çekerek: “Bu iki unsur âdeta el ele vermiş durumda.Sosyal adaletsizlik arttıkça yolsuzluk artıyor; yolsuzluk arttıkça sosyal adaletsizlik daha da artıyor.”

Yolsuzlukla mücadele iki etkili silahın varlığına dikkat çeken Uluslararası Şeffaflık Örgütü yetkilisi, uyanık ve bilinçli bir toplum ile özgür basının önemine vurgu yapıp;

Brezilya örneğini vererek, vatandaşların kamuda artan yolsuzluk ve rüşvet olaylarını protesto etmek için geçen yıl sokaklara döküldüğünü hatırlattı..

Kaynak:AB haber-Timebalkan

YORUM YAP