Yeni Pazar  (Novi Pazar) Yerleşim Yerlerinin İsimleri » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Nisan 2024 - 18:39

Yeni Pazar  (Novi Pazar) Yerleşim Yerlerinin İsimleri

Yeni Pazar  (Novi Pazar) Yerleşim Yerlerinin İsimleri
Son Güncelleme :

11 Kasım 2016 - 10:54

 

Zeynep Işıl Hamziç Boşnak Medya

Yeni Pazar  (Novi Pazar) Yerleşim Yerlerinin İsimleri

Aluloviće, Bajevica, Banja, Bare, Batnjik, Bekova, Bele Vode, Boturovina, Brđani, Brestovo, Varevo, Vever, Vidovo, Vitkoviće, Vojkoviće, Vojniće, Vranovina, Vučiniće, Vučja Lokva, Golice, Gornja Tušimlja, Goševo, Građanoviće, Gračane, Grubetiće, Deževa, Dojinoviće, Dolac, Doljani, Dragočevo, Dramiće, Žunjeviće, Zabrđe, Zlatare, Ivanča, Izbice, Jablanica, Javor, Janča, Jova, Kašalj, Kovačevo, Kožlje, Koprivnica, Kosuriće, Kruševo, Kuzmičevo, Leča, Lopužnje, Lukare, Lukarsko Goševo, Lukocrevo, Miščiće, Mur, Muhovo, Negotinac, Novi Pazar,Nova varoş, Odojeviće, Okose, Osaonica, Osoje, Oholje, Pavlje, Paralovo, Pasji Potok, Prijepolje,Pilareta, Pobrđe, Požega, Požežina, Polokce, Pope, Postenje, Prćenova, Pusta Tušimlja, Pustovlah, Priboj,Radaljica, Rajetiće, Rajkoviće, Rajčinoviće, Rajčinovićka Trnava, Rakovac, Rast, Sebečevo, Sitniče, Skukovo, Slatina, Smilov Laz, Srednja Sjenica,Tušimlja,Tutin, Stradovo, Sudsko Selo, Tenkovo, Trnava, Tunovo, Hotkovo, Cokoviće, Čašić Dolac, Šavci, Šaronje i Štitare.

Yeni Pazar  (Novi Pazar) Alan: 742 km

Sırbistan, Kosova ve Karadağ’ın kesiştiği bir noktada, Sırbistan toprakları içinde kalan bir Boşnak kenti. Yeni Pazar Sancak bölgesinin, Sırbistan bölümünde kalmış kısmının merkezidir. İdari olarak Şumadiya ve Batı Sırbistan bölgesinin Raşka İlçesi sınırları içinde yer alır. Kent Osmanlılar döneminde, 1459-1461 yıllarında kuruldu. Kurucusu İsa Bey İshakoviç aynı zamanda Saraybosna’nın da kurucusuydu. Bugün büyük çoğunlukla Müslüman Boşnakların yaşadığı Sancak bölgesinin merkezi olan Novi Pazar, Osmanlı devrinde küçük bir kent olmakla beraber, stratejik bakımdan önemli bir yerleşim olarak kendini göstermişti. O devirde Kosova vilayetine bağlı olan kent, 1878 yılında düzenlenen Berlin Kongresi’nde alınan karar gereği Osmanlı’nın elinden alınıp Avusturya Macaristan İmparatorluğu’na verildi. 1908’de tekrar Osmanlı hâkimiyetine giren kent, Balkan Savaşları’nın ardından Sırbistan Krallığı’nca işgal edildi. Bundan böyle Sırp yönetimine geçen kent, ilgisizliğe mahkûm edildi ve giderek önemsizleşti. 
Sancak bölgesi Sırbistan ve Karadağ’ın ayrılmasından sonra coğrafi bakımdan ikiye ayrıldı. Novi Pazar Sırbistan kesiminde kaldı. 

 

YORUM YAP