Yeni İller Geliyor ? Bakın Hangi İlçeler İl Yapılacak ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

4 Mayıs 2024 - 10:14

Yeni İller Geliyor ? Bakın Hangi İlçeler İl Yapılacak ?

Yeni İller Geliyor ? Bakın Hangi İlçeler İl Yapılacak ?
Son Güncelleme :

21 Haziran 2023 - 19:22

İskenderun, Gebze, İnegöl’ün de aralasında bulunduğu nüfus yoğunluğu fazla olan 19 ilçe il olma yolunda büyük bir sevinç yaşamakta. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği konuya AK Parti’nin sıcak baktığı belirtiliyor. Eğer konuyla ilgili adımlar atılırsa tam 19 ilçe il olacak. Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden olan İskenderun, İnegöl ve Gebze gibi yıllardır il olmak için bekleyen ilçeler de il 100 il arasında yer alabilecek.

İl olacak ilçeler için hangi şartlar aranıyor?
AK Parti 19 ilçenin il olması için çalışmalara başladı. Bir ilçenin il olabilmesi için nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.

Yeni iller ne zaman belli olacak?
AK Parti MYK’sında da gündeme gelen konu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Bahçeli’nin ikili görüşmelerinde masada. Sürecin tamamlanmasının ise yerel seçimlerden sonra olması bekleniyor.

Hangi ilçeler il olacak?

Yüksekova -Hakkari ,Kahta-Adıyaman, Edremit-Balıkesir, Polatlı-Ankara, Ünye-Ordu, Ergani-Diyarbakır , Kozan -Adana, Cizre-Şırnak, Elbistan-Kahramanmaraş, Ereğli-Konya, Lüleburgaz-Kırklareli
Bandırma-Balıkesir, Fethiye-Muğla, Nazilli-Aydın, Akhisar-Manisa, Erciş-Van, Manavgat-Antalya
Ereğli, – Zonguldak, Siverek- Şanlıurfa, İskenderun-Hatay, Çorlu-Tekirdağ, İnegöl-Bursa, Alanya,-Antalya, Tarsus-Mersin ve Gebze-Kocaeli

yenisafak.com

YORUM YAP