Türkiyeli Boşnaklardan Bosna'ya Srebrenica Akını » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 00:05

Türkiyeli Boşnaklardan Bosna’ya Srebrenica Akını

Türkiyeli Boşnaklardan Bosna’ya Srebrenica Akını
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2015 - 21:12

TÜRKİYELİ BOŞNAKLARDAN BOSNA HERSEK’E SREBRENİCA AKINI

Srebrenica’daki soykırımda yaşamını yitiren ailelerin acılarını paylaşmak üzere Türkiye’den heyetler Bosna Hersek’e akın etti. 11 Temmuz 2015 Cumartesi günü Potocari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenecek töreni izlemek için Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak önderlik ettiği, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu üyesi derneklerden gelen delegasyon da onların arasında.

Anma törenlerini 20 yıldan bu yana izlediğini belirten Fahri Başkonsolos Baysak, “Bosna Hersek’te katliam birçok yerde yapıldı, sadece Srebrenica’da değil” diyor ve yaşanan trajedinin büyük bir insanlık ayıbı olduğuna dikkat çekiyor. “Dünya üçüncü milenyuma giriyoruz diye havai fişeklerle kutlama yaparken Avrupa’nın ortasında aklın almayacağı bir soykırım yapıldı” diyen Ahmet Kemal Baysak, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bosna Hersek’te yaşanan soykırım dört yıl boyunca devam etti. Bir tek Srebrenica’da değil bir çok yerde katliam yapıldı. Avrupalılar soykırıma gözlerini kapattılar, ağızlarına fermuar çektiler, kulaklarını tıkadılar ve soykırım feryatlarını duymadılar. Bu bir iki gün değil, dört yıl boyunca sürdü. Birleşmiş Milletlerin (BM) barış gücü olarak görev yapan Hollandalı askerlerin ağır ihmali var. BM’in, ‘Biz Barış Gücüyüz, savaşmayız’ diyerek insanları kasapların eline bırakması vicdani bir durum değildir. Esas suçlu olan Nato ve BM güçleri, 6 Nisan 1992’de başlayan Sarayevo’ya ve Bosna Hersek’in muhtelif şehirlerinde yapılan saldırıları önlemek için bombalasalardı, dört yıl boyunca 300 bine yakın soydaşımız yaşamını kaybetmeyecekti.”

YORUM YAP