Türkiye Saraybosna Büyükelçiside Tepkisini gösterdi » Boşnak HaberBoşnak Haber

3 Mayıs 2024 - 19:14

Türkiye Saraybosna Büyükelçiside Tepkisini gösterdi

Türkiye Saraybosna Büyükelçiside Tepkisini gösterdi
Son Güncelleme :

24 Şubat 2017 - 16:28

Türkiye’den Açıklama: Soykırım Davası Tamamen Hukuki Bir Konu

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, yayınladığı bir açıklamayla Bosna Hersek’in Sırbistan aleyhindeki soykırım davasının revize edilmesi konusunun politize edilmesine tepki gösterdi.

Bosna Hersek’te Dayton Anlaşması’ndan sonra anlaşmanın uygulanmasını sağlamak amacıyla oluşturulan 55 üyeli Uluslararası Barışı Uygulama Konseyi (PIC), bugün bir bildiri yayınlayarak Sırbistan aleyhinde açılacak dava aleyhinde görüş bildirmiş ve Bosna Hersek’li siyasetçileri “tek taraflı hamlelerden kaçınmaya ve ülkedeki siyasi atmosferi iyileştirme yönünde adım atmaya” davet etmişti.

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, bildirinin bu kısmına itiraz ederken Saraybosna Büyükelçiliği tarafından Barışı Uygulama Konseyi Büyükelçilerinin neşrettiği ortak bildiriye ilişkin olarak yayınlanan açıklamada, “Mesele tamamen hukuki olmakla beraber yargılama yetkisi Uluslararası Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) ait olan bir mesele hakkında yine bu mahkeme tarafından tahsis edilen hukuki hakkın kullanılıp kullanılmamasına ilişkin bir tercihten ibarettir” denildi.

Türkiye’nin konunun hiçbir siyasi ciheti olmadığına inandığına işaret edilen açıklamada, “Bu nedenle de Barışı Uygulama Konseyi İdari Kurulu bu konuda herhangi bir söz selahiyetine haiz değildir. Bunun için Türkiye, Barışı Uygulama Konseyi Büyükeçileri’nin 23 Şubat 2017 tarihli bildirilerine katılmamayı tercih etmiştir” denildi.

Zambak.ba

YORUM YAP