Türk yatırımının Bosna Hersek'de ki Başarısı » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Nisan 2024 - 07:48

Türk yatırımının Bosna Hersek’de ki Başarısı

Türk yatırımının Bosna Hersek’de ki Başarısı
Son Güncelleme :

08 Şubat 2017 - 12:21

Yugoslavya döneminde ürününü tamamen iç piyasaya satmakta olan fabrika,  Şişecam bünyesine katıldıktan sonra ihracat ağırlıklı olarak çalışmaya başlayıp Fabrika, üretiminin % 80’nini Doğu ve Batı Avrupa’ya satmakta olup, geriye kalan %20’sini ise pazardaki konjonktürel gelişmelere bağlı olarak Ortadoğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan gibi pazarlarda değerlendiriyor.

Bosna Hersek’teki en büyük Türk yatırımından Şişecam Lukavac, geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yapan ilk 4 firma arasında yer aldı.

Bosna Hersek’teki Soda Fabrikası (Fabrika Sode Lukavac )  sanayi ve maden bölgesi olan Tuzla Lukavac’ta 1893 yılında kurulmuş olup eski Yugoslavya’nın tek soda kimyasalları üretim tesisi konumunda. Yugoslavya’nın soda ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan fabrika, 1992-1996 Bosna Hersek savaşında ve sonrasında üretim yapamaz ve çalışanlarının maaşlarını ödeyemez durumdayken zor günler geçirmesi üzerine 2006 yılında Şişecam tarafından satın alınıp, Şişecam bünyesine katılmasıyla birlikte de Tuzla Kantonu ve Bosna Hersek ekonomisine ciddi bir canlılık getirdi. 

Devralındığı tarihten itibaren gerçekleştirilen yatırımlar ile üretim 3 kat artırılarak modern bir soda tesisi durumuna getirilen Şişecam Lukavac, konumu itibarıyla Doğu Avrupa’da kilit soda tüketim pazarlarına yakın olan SSL 2010’da modernizasyon yatırımlarını tamamlayarak kendi hinterlandındaki en önemli tedarikçi konumunda.

Fena Ajansı’nın Bosna Hersek Dolaylı Vergilendirme Ofisi’ne dayanan verilere göre Bosna Hersek’in en büyük ihracatçısı Arcelor Mittal Zenica olurken 2.sırada Prevent BH Visoko, 3. sırada Aluminij Mostar, 4. sırada Sisecam soda Lukavac ve 5. sırada ise Alumina Zvornik yer aldı.

Bosna Hersek’te 2016 yılındaki toplam ihracat 9,7 milyar KM olarak gerçekleşti. 2015 yılında bu rakam 9,07 milyar KM olarak kayıtlara geçmişti.

Aynı dönemde ithalat ise 16,26 Milyar KM oldu. Bir önceki yılda ihracat ise 15,27 Milyar KM olmuştu.

Kaynak:Zambak.ba

YORUM YAP