TİKA Karadağ'daki Osmanlı Mirası Saat Kulesini Restore Edecek » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 16:17

TİKA Karadağ’daki Osmanlı Mirası Saat Kulesini Restore Edecek

TİKA Karadağ’daki Osmanlı Mirası Saat Kulesini Restore Edecek
Son Güncelleme :

22 Aralık 2016 - 10:57

manset4846-gmmn4x45sm47xqkkpusa

Zeynep ışıl Hamzıç. TİKA, Karadağ’daki Osmanlı mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla, başkent Podgoritsa’da bulunan tarihi Osmanlı Saat Kulesi’nin restorasyonuna yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’nın merkezinde bulunan ve ülkenin önemli sembolleri arasında bulunan Podgoritsa Saat Kulesi’nin restorasyonunu ve çevre düzenlenmesini kapsayan işbirliği protokolü, TİKA, Podgoritsa Belediyesi ve Karadağ Kültür Varlıkları Koruma İdaresi arasında Belediye gününde imzalandı.Hacı Mehmed Paşa Osmanagiç tarafından 17. yüzyılın sonlarında yaptırılan Saat Kulesi, Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’daki nadir Osmanlı eserlerinden biri olarak bugün de dimdik ayakta duruyor. Kentin simgesi olarak gösterilen ve tarih boyunca olduğu gibi bugün de insanların buluşma, tanışma yeri olan 16 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi, 20. yüzyılın ortalarına kadar Podgoritsa’daki en yüksek yapıydı. Tamamen taştan yapılan dört kenarı, üst kısmında dört penceresi ve saat bulunan Saat Kulesi, iki dünya savaşında da yoğun bombardımana maruz kalan kentte, ayakta kalmayı başaran nadir tarihi eserlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Restorasyon çalışmalarına 2017 yılında başlanması düşünülen proje ile bölge hem turistlerin uğrak noktası haline gelecek hem de Karadağ ile ortak kültürel mirasımız olan tarihi saat kulesi gelecek nesillere aktarılacak. TİKA.

Kaynak:Zambak.ba

YORUM YAP