The Economist'ten enflasyon uyarısı! Yüzde 50'yi bulacak » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 10:25

The Economist’ten enflasyon uyarısı! Yüzde 50’yi bulacak

The Economist’ten enflasyon uyarısı! Yüzde 50’yi bulacak
Son Güncelleme :

27 Aralık 2021 - 18:03

The Economist dergisi, enflasyon uyarısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “kur korumalı TL vadeli mevduat” sistemine ilişkin yayımlanan analizde enflasyonun yüzde 50’ye çıkacağı vurgulandı.

The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıkladığı “kur korumalı TL vadeli mevduat” sistemine ilişkin çarpıcı bir analiz yayımladı. Dergideki analizde Türkiye’de enflasyonun yüzde 50’yi bulabileceğini vurgulanarak, “Erdoğan kendisinin çıkardığı yangına battaniye atmış olabilir fakat battaniye de yakında alev alabilir” denildi.

Analizde yeni kur korumalı mevduat hesabından bahseden yazıda Türkiye ekonomisinin düzlüğe çıkmaya yakın olmadığı vurgulandı. Erdoğan’ın geçici çözümünün şimdilik yatırımcılara “Türkiye Cumhurbaşkanının lirayı kurtarma ihtiyacının farkında olduğuna dair güvence” verdiği kaydedildi.

 

“ERDOĞAN’IN PLANI DOLARA DAYALI DOLAYLI FAİZ ARTTIRIMI”

The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı planın aslında dolara endeksli dolaylı bir faiz artırımı olduğunu vurguladı.

 

 

“KAMU MALİYESİ ÇÖKME RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Analizde şimdiye kadar döviz kurundaki “vahşi” dalgalanma riskini üstlenenlerin Türk mevduat sahipleri olduğu söylenirken bundan sonra bu riski Türk vergi mükelleflerinin yani halkın üstleneceği kaydedildi. Capital Economics’ten Jason Tuvey bu konuda “Son on yılda gücün temel direği olarak kabul edilen kamu maliyesi, şimdi çökme riskiyle karşı karşıya” dedi.

 

“ENFLASYON YÜZDE 50’LERİ BULACAK”

Dergiye değerlendirmelerde bulunan analistler, özellikle bu ayın başlarında belirlenen asgari ücrette yüzde 50’lik bir artışın yürürlüğe girmesinin ardından, enflasyonun 2022’nin ilk yarısında yüzde 50’ye ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Analistler, Türk Lirasının değerindeki herhangi bir önemli düşüşte, Merkez Bankası’nın lira mevduat sahiplerine paralarını vermek için para basmaktan başka seçeneği kalmayabileceğini vurguladı.

 

 

 

Öte yandan, “Erdoğan kendisinin çıkardığı yangına battaniye atmış olabilir fakat battaniye de yakında alev alabilir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: milligazete.com.tr

YORUM YAP