"Tarihi Saat Kulesine Haç Konulması Kararını Hayretle Karşılıyorum " » Boşnak HaberBoşnak Haber

3 Mayıs 2024 - 14:19

“Tarihi Saat Kulesine Haç Konulması Kararını Hayretle Karşılıyorum “

“Tarihi Saat Kulesine Haç Konulması Kararını Hayretle Karşılıyorum “
Son Güncelleme :

30 Ekim 2017 - 9:11

Zeynep Işıl Hamziç Boşnak Medya

KARADAĞIN BAŞKENTİ, ESKİ OSMANLI ŞEHRİ PODGORİCA’DAKİ TARİHİ OSMANLI ESERİ (1667) SAAT KULESİNE, HAÇ KONULMASI KARARINA, KARADAĞ ORTODOKS KİLİSESİ (CPC) PATRİĞİ MİHAİLO’DAN TEPKİ GELDİ.

“SAAT KULESİNİN TEPESİNE HAÇ DİKİLMESİ KARARINI HAYRETLE KARŞILIYORUM.”

Duyduklarıma ve okuduklarıma göre Belgrat’taki Sırp Ortodoks Kilisesi’nin (SPC) şubesi olan Cetinje’deki Ortodoks din adamları, saat kulesine haç’ın dikilmesi kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıklamışlar.

Saat kulesi bir kültürel miras olup tarihi bir eserdir. Yasalara göre bu gibi tarihi eserlerin aynen restore edilip, orijinal hali ile korunmaları gerekiyor. Saat kulesi 1667 yılında, Osmanlılar tarafından yapılmış ve üzerinde saatten başka hiçbir şey bulunmuyordu.

Söz konusu haç, 230 yıl kadar sonra (Müslümanlara inat) konulmuştu.

Orijinalinde olmadığına göre şimdi saat kulesinin tepesine tekrardan dikilmemesi gerekiyordu. Bu karar sadece yasalara aykırı olmayıp, aynı zamanda 3 farklı inancın olduğu Karadağ Devleti vatandaşlarının inanç özgürlüklerine de bir saygısızlıktır.

DAHA ÖNCE DE PATRİK MİHAİLO, SREBRENICA’YI VE POTOČARİ ŞEHİTLİĞİNİ ZİYARET ETMİŞ, SREBRENICA’DA BOŞNAKLARA SOYKIRIM YAPILDIĞINI SÖYLEMİŞ VE BU İNSANLIK DIŞI KATLİAMDAN SIRBİSTAN ORTODOKS KİLİSESİ’NİN DE SORUMLULU OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI.

AYNI ZAMANDA PATRİK MİHAİLO, ALLAH’IN HEPİMİZİN TANRISI VE HZ. MUHAMMED’İN DE ONUN PEYGAMBERİ OLDUĞUNU SÖYLEYEREK, SIRBOÇETNİK ZİHNİYETİNDEKİ SIRP ORTODOKS KİLİSESİNİN HEDEFİ HALİNE GELMİŞTİ.

Kaynak: Boşnak Dünyası

Şevket Kuçeviç Boşnak Medya “19 Eylül 2017 ” tarihli haberimizde hatırlarsınız;

www.bosnakhaber.com/karadagdan-osmanli-eserine-hac-dikme-girisimi/

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da Osmanlı döneminde inşa edilen saat kulesinin tepesine haç dikilmesi yönünde bir girişim başlatıldı.

Osmanlı’nın yaptığı, ancak ilgisizlikten harabe duruma gelen kuleyi TİKA restore etmek için geçtiğimiz aylarda çalışmalara başlamıştı.

Ancak, Karadağ’da “saat kulesinin tepesine haç dikilsin mi?” diye bir anket hazırlandı ve çıkan sonuca göre hareket edileceği söyleniyor.

Aşağıdaki linkte yer alan ankete girip “ne” seçeneğini tıklayıp, bu skandal çabanın önüne geçebilirsiniz…

http://www.rtcg.me/magazin/ankete.html

YORUM YAP